Početna Eco Reciklažni izazov:“Svaka limenka se računa”

Reciklažni izazov:“Svaka limenka se računa”

7

U Crnoj Gori danas počinje reciklažni izaov, koji je namijenje svima. Nakon pokretanja u Španiji, inicijativa “Svaka limenka se računa” lansira viralni reciklažni izazov širom Evrope, kojim ukazuje na važnost reciklaže u ovim vremenima.

Foto: Recan Fondation

Dok je organizacija velikih događaja još neizvjesna, akcija “Svaka limenka se računa” ohrabruje ljude da recikliraju kod kuće, pa se  reciklažni izazov  proširio Evropom.

“Uzbuđeni smo što je reciklažni izazov zaista angažovao i nadahnuo ljude. Ne samo da želimo da nastavimo da širimo svoju poruku o važnosti recikliranja, već želimo da se zahvalimo svim radnicima koji se bave sakupljanjem otpada koji su pokazali koliko su važni za sve nas. Vjerujemo da će ovo stečeno iskustvo pomoći potrošačima da shvate vrijednost obnovljivih ambalažnih materijala, kao što je aluminijum”, izjavio je Nemanja Komatović u ime Recan fondacije.

Ovim izazovom, inicijativa „Svaka limenka se računa” poziva ljude da snime sebe mobilnim telefonom, dok na najkreativniji mogući način odlažu aluminijumske limenke u kante za reciklažu. Reciklažni izazov omogućava ljudima da na kreativan način pokažu svoj inovativni duh i pokažu svoj doprinos ka stvaranju zdravije okoline, kroz reciklažu limenki. Sve ovo je dio kampanje ReSTART koja podstiče ljude da promijene svoje navike usljed pandemije COVID-19.

Sve detalje možete vidjeti na Facebook i Instagram

7 Komentari

 1. Otkad dodje ovaj zadnji dr prekotrajektni ukinuse i sve kante za odlaganje papirnog otpada tako da dzaba ja skupljam novine i kartonsku ambalazu kad je nemam gdje odlozit 🙁

  10
  1
 2. Platite vi 0,20 € svaku limenku ili plasticnu bocu, pa da vidite kako cemo biti kreativni u recikliranju. Napraviti otkupnu stanicu kao sto postoji u sujednoj Hrvatskoj i drugim zapadnim zemljama. Mnogi pezioneri na taj nacin dodatno popunjavaju budzet. Ovako se bojim da ce biti samo mrtvo slovo na papiru

  37
  • Tačno tako.
   I ne samo penzioneri već i socijalni slučajevi.
   Em se odmah čisti priroda, em siromašni zarade, em se zna količina otpada.
   Malo ljudi zna da EU nalaže i članicama i kandidatima da određeni procenat otpada reciklira, inače plaća penale.
   A kod nema firmi koje se time bave.
   Kako je država juče odlučila da formira preduzeće za rušenje nelegalnih objekata, neka formira i reciklažne centre po regijama (navodno privatnici nemaju interesovanja, što je jako čudno jer u regionu koncesije ba upravljanje otpadom dobijaju jake svjetske firme sa najmodernijom tehnologijom).
   Kod nas bi od juga zaradila bila 100 evra dnevno po plaži.

   12
  • Tačno tako! I svaka plastična kesa u prodavnici da košta euro kao po Evropi pa da vidiš kako će se nosit cegeri. A ne ovako, veliku veliku kesu mi daj i uzeću ti 5 ovih običnih trebaće mi

   11
  • БРАВО за коментар то јест предлог!! И да додам исправку, да би се за веће боце од 1 Л и више, требало добијати назад 30 центи, јер је и на Западу различита кауција за волумен боца. Наравно, прво треба Држава да има оспособљен систем рециклаже на нивоу цијеле територије да би то исправно функционисало. Него, све се нешто бојим да ће то неки наш “успјешни бизнисмен”- ловатор да дограби као “идеју” и себи да ставља паре од “бизниса” којег се ето само ОН и он први досјетио, иако то ванка постоји већ деценијама, ха ха.

 3. Već decenijama iskazujemo neviđenu kreativnost u odlaganju limenki u prirodi, gdje god stignemo… po principu… što više to bolje, svaka nam čast!!! Tužno!!!

  12
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code