Refundacija za đački prevoz stiže tek nakon mjesec

Refundacija za đački prevoz stiže tek nakon mjesec

1407
6
Podijeli

images_slike_razno_gradski_autobus_blue_lineOpština Herceg-Novi subvencionira prevoz za 105 učenika, a iznos po đaku zavisi od relacije na kojoj učenik putuje. Prosječna izdavanja za subvencije na mjesečnom nivou iznose oko 2.500 eura. Ove godine za ovu namjenu iz opštinskog budžeta su predviđene 23 hiljade eura.
Ipak, neki od hercegnovskih roditelja, koji su se obratili redakciji Radija Jadran, tvrde da subvencija na đačke karte nema, te da se u školama i autoprevoznom preduzeću “Blueline” “prave ludi”.
Jedan od rezigniranih roditelja koji je zatražio i da se pozabavimo ovom temom nam je kazao:
“Na školi piše da je karta 24 €, a da razliku do 30 subvencionira Vlada. Na to sve se iz preduzeća „Blueline“ i škole prave ludi i niko ništa kao ne zna! Dokle više? U Herceg Novom je prevoz učenika najskuplji na svijetu. Mislim da nema zemlje u kojoj su radnička i đačka karta izjednačene u cijeni”.
Direktor najveće OŠ „Dašo Pavičić“, Nikola Stojanović, tvrdi da se subvencioniraju karte učenicima koji putuju do škole više od 5 km, te da je izmijenjen način uplate, što je moguće dovelo u zabunu roditelja koji nam se obratio.
“Roditelji su morali da otvore svoje račune, da uplate iznos đačkih karata na račun Ministarstva, odakle sredstva dalje “prosljeđuju” na račun određene banke. Kasnije im se taj novac refundira. To je sve što znam”, kaže Stojanović.
U autoprevoznom preduzeću „Blueline“ potvrđuju nam da Ministartsvo subvencionira prevoz iznosom koji je određen, te da im se u roku od nekih mjesec vraća dio sredstava, kao i da je cijena đačke karte za osnovce i srednjoškolce 30 eura.
„Međutim, glavni problem je što roditelji moraju najprije da uplate punu cijenu. Ali Ministarstvo je donijelo takvu odluku i mi sa tim nemamo ništa. Tu je napravljen problem svim autoprevoznicima, ali mi se prilagođavamo tome. Dakle, roditeljima se od cijene đačke karte refundira 40%, ako je karta za osnovca, pa ih tako nakon povrćaja novca karta košta 18 eura. Kad je riječ o karti za srednjoškolce, Ministarstvo refundira 20%, pa tako cijena karte ispadne 18 eura“, pojasnili su u ovoj kompaniji.

Đaci koji putuju manje od 5 km ne bi trebalo da imaju pretplatne karte, ali su u menadžmentu „Blue line“-a odlučili da se i njima omogući mjesečna karta, koja za osnovce košta 15 eura, a za srednjoškolce 20 eura.
U ovoj vrsti karata učenici dobiju po jedan tzv. talon za put do škole i nazad u toku radnih dana, dok đaci koji putuju više od 5 km koriste tzv. markice, koje mogu koristiti i vikendom.

Picerija i restoran

Subvencije za đački prevoz po više osnova

Iz lokalne samouprave pojašnjavaju da pravo na subvenciju, shodno Odluci o participaciji troškova prevoza u prigradskom i međugradskom saobraćaju za određene kategorije učenika, imaju učenici osnovnih i srednjih škola koji putuju do škole pet i više kilometara.
Takođe to pravo imaju i učenici čiji roditelji, odnosno staratelji, ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje porodice, po propisima socijalne i dječje zaštite, zatim učenici bez roditeljskog staranja, ukoliko to pravo nijesu ostvarili po posebnim propisima.
Subvencije dobijajaju i djeca ukoliko iz porodice putuje više od jednog djeteta na prigradskoj relaciji radi školovanja u srednjoj ili osnovnoj školi, kao i u slučaju da je u pitanju teška bolest člana uže porodice (invalidnost) i slične posebne okolnosti, uz mišljenje Centra za socijalni rad.

6 Komentari

  1. Cek, zar nije trebao biti besplatan prevoz za sve djake od Nove godine. Mada je info potekla od lokalnog politicara koji ni sam sebi ne vjeruje pa nisam sigurna hihihihi Ipak mislim da je ovo mnogo novca roditelju sa 250e primanja
    0    0
  2. Zasto da se uplacuje iznos novca pa da se vraca umanjeni postotak,pa otvaranje ziro racuna,pa same komplikacije,jednostavno karts djacka kosta toliko.,Ministarstvo CE da rijesi sa prevoznicnicima sto treba I uostalom neka djeca u osnovnoj skoli se voze besplatno.Sve neke novitade a nikad na zelenu granu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code