Početna Naslovna Regata „EST 105“ ostaje na ruti Bari – Herceg Novi

Regata „EST 105“ ostaje na ruti Bari – Herceg Novi

4

images_slike_dogadjaji_2015_sport_maj_regata_2015_1Regata „Est 105“ (Terra da mare) ostaće na istoj ruti kao i proteklu deceniju – sa startom u Bariju, a ciljem u Herceg Novom, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku između predstavnika JK Jugole Grakalić, YC Porto Montenegro i menadžmenta kompanije Adriatic Marinas, saopšteno je iz JK Jugole Grakalić.

Ugovor koji definiše osnovne obaveze između klubova organizatora ove regate između CUS Bari, JK „Jugole Grakalić“ i YC „Porto Montenegro“ potpisan je 19.02.2016.g. Protokol o razumjevanju, međusobnim namjerama i obavezama između JK „Jugole Grakalić“ i Opštine Herceg Novi koja će u skladu sa svojim mogućnostima finansijski podržati ovaj događaj potpisan je 17.11.2015.
Protokolom je definisano da se za učesnike regate stavljaju na raspolaganje vezovi na mulu a preko Turističke organizacije i ostali kapaciteti zaduženi za komunalne, zabavne i druge aktivnosti.

Kako navode iz kluba na Škveru, start trke biće 28.04. u Bariju (Italija), a cilj je dan kasnije 29.04. u Herceg Novom (Crna Gora). Brodovi učesnici te regate, nakon cilja moći će kao proteklih godina da u Herceg Novom završe sve prekogranične obaveze. Na usluzi će im biti carina, policija i kapetanija. Nakon toga kapetani, skiperi i posade brodova moći će da biraju da li će ostati na vezu u Herceg Novom ili u Porto Montenegru, a na oba mjesta vez će biti besplatan. Na njihovu odluku sigurno će uticati ponuda, zabavni program i vremenske prilike, s time da je broj vezova u Herceg Novom ograničen na 40 vezova – pojašnjavaju iz „Jugola Grakalića“.

„Est 105“ je regata koja se održavala proteklih 10 godina na relaciji Italija – Crna Gora i najveći dio aktivnosti se dešavao uglavnom u Herceg Novom. Zbog atraktivnosti rute i izazova da se prejedri Jadran, ljepote Bokokotorskog zaliva kao krajnjeg cilja ove regate i dobre organizacije u Crnoj Gori, poraslo je interesovanje za učešće na ovoj regati, naročito sa italijanske strane. Kapaciteti pristaništa u Herceg Novom, tj. mula u Herceg Novom su oko 40 vezova i ne ispunjavaju standarde luke. To znači da brodovi koji su vezani na mulu nisu bezbijedni u svim vremenskim uslovima, što je proteklih godina stvaralo problem organizatorima.

Sa ciljem da se regata širi ali i održi i u moguće lošijim vremenskim uslovima, YC „Porto Montenegro“ je kroz partnerski odnos pružio podršku JK „Jugole Grakalić“. Podrška je finansijska, tehnička, infrastrukturna i organizaciona.

Dan kasnije, 30.04.2016 predviđen je start „I Kupa Boke Kotorske“. Start je u Herceg Novom a cilj je u „Porto Montenegru“ gdje će uveče biti organizovan zabavni program i dodjela nagrada, što je jedna od želja italijanskih partnera da kroz ovu regatu upoznaju i druge gradove Boke Kotorske.

– Vjerujemo da će se regata vjerovatno širiti i na druge gradove crnogorskog primorja, navode iz „Jugola Grakalića“.

Na sastanku se diskutovalo o osnovnim stvarima neophodnim da bi se jedan ovakav značajan sportski i turistički događaj organizovao na nivou regate koja se nalazi u ISAFovom kalendaru i u čijoj organizaciji učestvuju klubovi iz 2 države. Definisan je Organizacioni odbor sa svojim zadacima i obavezama, kao i Koordinacioni odbor između klubova.

– „JK „Jugole Grakalić“ je zahvalan YC „Porto Montenegru“ i kompaniji Adriatic Marinas na pruženoj podršci i uspostavljenoj saradnji kako bi se ova regata sačuvala i unaprijedila, dodali su iz uprave Jugola Grakalića.

Slijede razgovori sa Turističkom organizacijom Herceg Novi, nadležnim institucijama Herceg Novi i zainteresovanim sponzorima kako bi sa ovom regatom kvalitetno promovisali sportske, nautičke i turističke potencijale Herceg Novog, „Porto Montenegra“, Tivta, Boke i Crne Gore.

– Vjerujemo da će Jedriličarski klubovi JK „Jugole Grakalić , YC „Porto Montenegro“ i Crnogorski Jedriličarski Savez svoj dio posla obaviti na najvišem mogućem nivou, kao i u dosadašnjim mnogobrojnim aktivnostima, zaključuje se u saopštenju JK Jugole Grakalić.

4 Komentari

  1. I dalje je isti problem opstina se odnosi prema regati vrlo cudno,kao ono mozemo i bez nje.
    Da nema entuzijsta iz jk Jugole Grakalic i ljudi iz jk J.Dabovic,regate ne bi ni bilo.
    Bravo jedrilicari!!!
    Novljani, pokazimo da smo jaci od cijele opstine,ne moraju nista da rade.

  2. Drago mi je da je regata ostala kao stlo je i bila Bari Herceg novi.Naravno treba je siriti i privuci sto vise ucesnika.Ja sam 6 puta ucestvovao na regatii i nadam se da cu poci i ove godine jer je regata jedna od boljih koje se organizuju u Crnoj Gori ako ne i najbolja.Za dosadasnje zasluge pohvalio bih i JK Jovo Dabovic iz baosica naravno

  3. Svaka cast. A dje su sad Bazdar i ekipa sto su po novinama kritikovali da pohvale,dje su novljani kad je nesto dobro samo znamo kukati i kritikovati

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code