Radoslav Ralević: Regionalni vodovod kao jedan od najuspješnijih projekata Banke u regionu

Radoslav Ralević: Regionalni vodovod kao jedan od najuspješnijih projekata Banke u regionu

1
Podijeli

Polazeći od toga da je turizam glavni sektor u Crnoj Gori, obezbeđivanje sigurnog i neprekidnog snabdijevanja vodom za region primorja je bilo od strateškog značaja za zemlju, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je između 2006 i 2010 obezbijedila četiri tranše kredita za projekat izgradnje regionalnog vodovoda u ukupnom iznosu od EUR 18 miliona.

Projekat regionalnog vodovoda je takođe bio usklađen sa politikom poslovanja Banke u oblasti lokalne infrastrukture i zaštite životne sredine kojem se navodilo: “sposobnost jedne zemlje da obezbedi efikasnu infrastrukturu i usluge na lokalnom nivou je važan faktor u razvoj ekonomije privatnog sektora”. Banka je, osim finansiranja, bila obezbijeila i konsultanta za podršku projektu implementaciji projekta, Skot Vilson Ltd iz Velike Britanije. Konsultant je uspješno obavio svoje zadatke upravljanja FIDIC ugovorom, stručnog nadzora radova, programiranje i praćenje napretka i savjetovanje i obučavanje finansijskog odeljenja jedinice za implementaciju u oblasti računovodstva i izvještavanja o projektu (implementacija MRS i MSFI), kao i finansijsko izvještavanje o projektu, prognoze gotovinskih tokova i postupci isplate u skladu sa procedurama i zahtjevima EBRD-a. U ime tima Banke koji je radio na projektu, mogu da potvrdim da je su saradnja sa timom Regionalnog vodovoda bila na izuzetno visokom nivou.

Picerija i restoran

Osam godina posle poslednje tranše, može slobodno da se kaže da se radi o jednom od najboljih projekata koje je banka finansirala, ne samo u zemlji već i u regionu. Naime, projekat regionalnog vodovoda je osim obezbedjenja dovoljnih količina vode svim primorskim opštinama, što je preduslov razvoja bilo kakvog turizma na tom prostoru, ispunio skoro sve uslove vezane za unapredjenje uticaja na tranziciju, što je nužna stavka u projektima EBRD-a.

Regionalni vodovod je već postao jedno od najefikasnijih preduzeća u državnom vlasništvu sa sve boljim finansijskim rezultatima. Kompanija iz godine u godinu poboljšava svoje finansijske pokazatelje, poput profitabilnosti, finansijskog duga prema EBITDA (profitu prije kamata, amortizacije i kamata), tekućeg racija i ostalih. Postojeće rukovodstvo Regionalnog vodovoda je uspjelo da u potpunosti oporavi finansijsko stanje, kroz značajno povećanje isporučenih količina vode lokalnim vodovodima, efikasnu kontrolu svojih troškova, te refinansiranje nehedžovanog dolarskog kredita obezbijedjenog od strane razvojnog fonda Abu Dabija. Ukoliko se trend poboljšanja finansijskog stanja nastavi, Kompanija bi ubuduće mogla da se zadužuje bez garancija države.

EBRD je osim finansijske podrške tokom 2016. i 2017. godine obezbijedio tehničku podršku po pitanjima reforme sektora vodosnabdijevanja na crnogorskom primorju. Ukoliko predlozi konsultanta i napori rukovodstva Kompanije budu primijenjeni, vjerujem da će efikasnost cjelokupnog sektora, te dostupnost i kvalitet vodosnabdijevanja na značajnom dijelu primorja biti značajno poboljšana. U skladu sa tim EBRD je spremna da u saradnji sa Regionalnim vodovodom i Vladom Crne Gore razmotri dalje finansiranje razvoja vodovodne mreže na crnogorskom primorju.

Radoslav Ralević je bankar u kancelariji EBRD-a u Podgorici, i vođa projekta finansiranja Regionalnog vodovoda. Tokom jedanaest godina koliko je u EBRD-u Radoslav je vodio desetak projekata finansiranja privatnih preduzeća u ukupnoj vrijednosti preko 30 miliona evra i osam projekata u javnom sektoru ukupne vrijednosti preko 15 miliona evra. Gospodine Ralević je završio master studije za državnu upravu i javne finansije na Univerzitetu Pensilvanije u Filadelfiji.

1 komentar

  1. Možda je projekat vaš, ali ga investitori zgrada i kuća plaćaju debelo, a sa njima i kupci stanova, jer se i to mora uračunati u cijenu. Tačnije rečeno, to je neviđena, drska pljačka, finansiramo firmu koja posluje na dohodovnim osnovama, naplaćujući primorskim opštinama vodu kao naftu.

Ostavite komentar

*

code