Početna Ekonomija Regionalni vodovod nije pred bankrotom

Regionalni vodovod nije pred bankrotom

4

Uprkos činjenici da je tokom jučerašnjeg dana pod blokadom koja proističe iz odluke Apelacionog suda Crne Gore o isplati 12 miliona eura kompaniji „Strabag”, Regionalni vodovod neće bankrotirati, izjavio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić nakon sjednice Upravnog odbora, kojom je predsjedavao Đorđije Đoko Vukčević.

Jevrić je podsjetio da je Javno preduzeće „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ raskinulo ugovor sa austrijskom kompanijom u decembru 2009. godine zbog kašnjenja u realizaciji ugovornih obaveza i brojnih propusta tokom izvoiđenja radova.

– Nakon raskida ugovora Regionalni vodovod je preuzeo radove u hidrološki najnepovoljnijem periodu godine i već 28. jula 2010. godine su potekle prve količine vode ka opštinama Budva, Kotor i Tivat, čime je spašena turistička sezona 2010. godine. Od tada pa do danas je, kroz uredno vodosnabdijevanje, značajno unaprijeđen kvalitet života svih stanovnika Crnogorskog primorja, a o uticaju na turističku privredu dovoljno govore podaci o rastu prihoda od turizma i stranih direktnih investicija, kojih sigurno ne bi bilo da na primorju i dalje ima nestašica vode za piće – tvrdi on.

Ne ulazeći u analizu i komentar sudskih presuda povodom odluke o isplati 12 miliona eura kompaniji „Strabag“, Upravni odbor Regionalnog vodovoda konstatuje da je identičan stav kompanije imao i Privredni sud Crne Gore, nalazeći da se ne može priznati nadležnost arbitražne institucije koja prethodno nije bila ugovorena između ugovornih strana, istakao je Jevrić.

Regionalni vodovod je u prethodnim mjesecima preduzeo niz aktivnosti na očuvanju osnovne djelatnosti preduzeća i urednom snabdijevanju vodom Crnogorskog primorja tokom glavne turističke sezone uprkos ovom velikom, naslijeđenom, poslovnom izazovu.

Konstatuje i da je dosadašnji period turističke sezone protekao bez problema u vodosnabdijevanju iz regionalnog vodovodnog sistema, a za očekivati je da se takav trend nastavi i u predstojećem periodu. Pored toga, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, osigurana je održivost državnih garancija za međunarodne i domaće kredite koje je izdala Vlada Crne Gore za narednih nekoliko mjeseci, čime je ukupan dug prema Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Erste banci sa 36 miliona eura sveden na oko 14 miliona eura, jer je Regionalni vodovod do sada otplatio preko 22 miliona eura glavnice, uz podrazumijevano izmirenje svih poreskih obaveza prema državi, poslovnim partnerima i zaposlenima.

Upravni odbor Regionalnog vodovoda je na današnjoj sjednici usvojio tri modela za rješenje ove situacije, a u saradnji sa Vladom Crne Gore, u narednom periodu će donijeti odluku o optimalnom rješenju, kako bi se osim ovog izazova dodatno omogućio nastavak započetih razvojnih projekata. To se u prvom redu odnosi na povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, zatim na početak izgradnje 11 km cjevovoda kao druge faze sistema na dionici Budva-Tivat, te izgradnju lokalnih vodovodnih mreža u opštini Bar. Realizacija razvojnih projekata će obezbijediti dodatne prihode preduzeću i omogućiti brže i sigurnije izvršenje svih obaveza Regionalnog vodovoda oko rješenja ovog poslovnog spora. Sa druge strane, Upravni odbor i menadžment Regionalnog vodovoda očekuju da će kompanija „Strabag“, kao značajan činilac u privredi Crne Gore, imati poslovnog senzibiliteta i da će u ovom trenutku pokazati svoj profesionalni odnos, društvenu i sveukupnu odgovornost, istakao je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

4 Komentari

  1. Ovo ima samo na Balkanu, svi pošteni, aizgubili spor od 12 miliona eura. Sad vjerujem da je Olivera Doklestić bila u pravu kad je odbila vodu iz regionalnog vodovoda.

    9
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code