Regionalni vodovod spasava primorje žeđi: Veće isporuke vode nego lani

Regionalni vodovod spasava primorje žeđi: Veće isporuke vode nego lani

12
Podijeli

Primorskim opštinama je 10. jula iz regionalnog vodovoda isporučeno 589 litara u sekundi vode, što je za 22% više u odnosu na isti dan 2016. godine, kada je isporučeno 482 l/s, što je opet za čak 36% bilo više u odnosu na 2015. godinu.

Prema navodima  JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, na zahtjev lokalnih vodovodnih preduzeća, ovo JP ispručuje značajno veće količine vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema od minimalno ugovorenih količina.

Picerija i restoran

– Ovakav trend ukazuje da bi, u slučaju da regionalni vodovodni sistem nije izgrađen, uslovi za život lokalnog stanovništva bili katastrofalni usljed negativne hidrološke situacije, dok se razvoj turizma, na način koji dolikuje jednoj prestižnoj destinaciji kakva je Crna Gora, ne bi mogao ni zamisliti – navodi se u saopštenju.

Da je riječ o značajnim parametrima, a ne samo pukim statističkim podacima, najbolje govori činjenica da su slične količine vode iz regionalnog vodovoda opštinama na Crnogorskom primorju isporučene 18. jula 2015. (590 l/s), odnosno 19. jula 2016. godine (609 l/s), dok je tokom 2014. godine najveća količina vode na dnevnom nivou isporučena 18. avgusta i to 505 l/s.

Ovi podaci ukazuju da je regionalni vodovod pouzdan sistem i da je u apsolutnoj funkciji urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, posebno u situacijama kada lokalni izvori presušuju zbog nepovoljnih hidroloških uslova.

Dakle, nakon puštanja u rad 1. faze regionalnog vodovodnog sistema, nema više nijednog opravdanog razloga da na Crnogorskom primorju imamo nestašicu vode za piće i da se uvode restrikcije. Izgradnjom ovog sistema riješeno je pitanje nedostajućih količina vode, tako da sada svu pažnju treba usmjeriti na očuvanje kvaliteta vode i unaprjeđenju kvaliteta usluge vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju.

12 Komentari

 1. Ma u centru Baošića potok već nekoliko mjeseci. Pitao sam mještane odakle čista voda u potoku u julu mjesecu, kad nema kiše već duže vrijeme. Dobio sam odgovor da je to voda iz cijevi vodovoda, koja se izliva iznad magistrale već duže vrijeme! Kažu mještani da su više puta obavještavali vodovod da se voda izliva, ali nema “reakcije” iz vodovoda.
  MA LJUDI, DA LI JE OVO MOGUĆE?

  11
 2. Tehnički-tegnološki za Herceg novi je daleko najjeftinija voda sa Plata. Ako neko ima drugo mišljenje neka ga inženjerski obrazloži.

  10
  1
  • Jeste u pravu si svakog dana sem mjesec dana u junu…a mi živimo od turizma. Istina je i da su se Konavljani primirili sa cijenom za transport vode tek kad su vidjeli da imamo alternativu u regionalnom vodovodu. Inače bi i oni opet digli cijenu za prolazak vode kroz njihovo pa bi ta voda bila skuplja od one iz regionalnog.

   4
   2
  • MOJ INDZINJERU OVAKVO STANJE U HN VODOVODU JE ZA PLAKANJE ,MOZDA STE U PRAVU IZ NEKOG UGLA ALI ONAKAV JAVASLUK NEODGOVORNOST LOPOVLUK TO JE POSEBNA PRICA.U KOJU FIRMU SVIJETA POSTOJI DA RADNICI RADE PROTIV SVOG PREDUZECA [DIVLJI PRIKLJUCCI -LOPOVLUK] IZVODJACI TIH ZAHVATA ISTI RADNICI DOTICNE FIRME.NEKOME ODGOVARA OVAKVO HAOTICNO STANJE NAJBOLJE SE LOVI U MUTNOM.

   8
   1
 3. nemojte sto ce nama voda iz ovog vodovoda,ne za despek mi volimo TB vodu i Hr transit drzite se sto ste ,,propagirali,, nemojte sad plakati ionako sve sa predznakom CG vam smeta.

  6
  9

Ostavite komentar

*

code