Regionalni vodovod stalni član međunarodnog udruženja vodovoda sa sjedištem u Beču

Regionalni vodovod stalni član međunarodnog udruženja vodovoda sa sjedištem u Beču

1060
3
Podijeli

Nakon veoma uspješne dvogodišnje saradnje koju je JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje ostvarilo sa međunarodnim udruženjem vodovoda u slivu rijeke Dunav (IAWD), kroz učešće u brojnim međunarodnim programima i projektima, kao i kroz ulogu organizatora Međunarodne benčmarking radionice u Budvi, IAWD je uputilo poziv ovom JP da postane punopravni član ovog udruženja. Delegacija JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Dragan Asanović, je u periodu od 17 – 19. maja boravila u Beču na velikoj godišnjoj konferenciji međunarodnog udruženja vodovoda u slivu rijeke Dunav.

– Odluka o učlanjenju ovog JP, koje je ujedno i prvo preduzeće sa teritorije Crne Gore kojem je upućen ovakav poziv, je upravo formalizovana na ovoj konferenciji kao i odluka o izboru Gorana Jevrića, direktora JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, za njegovog predstavnika. Konferenciji su, pored članova IAWD, prisustvovali i visoki zvaničnici vlada evropskih zemalja, predstavnici njihovih specijalizovanih agencija, međunarodne finansijske institucije, predsjednici opština, direktori vodovodnih preduzeća, udruženja vodovoda – saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Picerija i restoran

IAWD je udruženje vodovodnih preduzeća i drugih relevantnih činilaca iz zemalja koje se nalaze u slivu rijeke Dunav, a koja obezbjeđuju vodosnabdijevanje za više od 80 miliona ljudi. Pored Vlade Austrije, ovo udruženje uživa podršku Svjetske banke, Njemačkog zavoda za međunarodnu saradnju – GIZ, Švajcarske agencije za međunarodnu saradnju, Međunarodnog udruženja voda, kao i Ujedinjenih nacija – HABITAT. U toku dvogodišnje saradnje, koja je prethodila članstvu u ovoj organizaciji, ovo JP je bilo u prilici da se upozna, usvaja i implementira brojne preporuke i alate koji su proistekli iz programa benčmarkinga koji pretpostavlja učenje na tuđim iskustvima, povećanje konkurentnosti i uključenje u tokove globalne ekonomije.

Uz to, saradnja sa preduzećima koja upravljaju velikim vodnim sistemima, omogućila je sagledavanje odgovarajućih rješenja za reformu vodnog sektora, kao i mogućnosti realizacije razvojnih projekata usmjerenih ka unaprijeđenju ovog sektora na Crnogorskom primorju kroz njegovu veću optimizaciju kako upravljanja, tako i ukupnog funkcionisanja.

Članstvom u ovakvoj organizaciji, ovom JP je obezbijeđena ekspertska, finansijska i logistička pomoć kako za unaprijeđenje performansi vlastitog poslovanja, a samim tim i načina obavljanja ove veoma važne komunalne funkcije, tako i za razvojne projekte ovog JP, čija realizacija tek predstoji.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code