Regionalnom vodovodu HACCP sertifikat

Regionalnom vodovodu HACCP sertifikat

0
Podijeli

Javnom preduzeću “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” uručen je HACCP sertifikat kao dokaz uspješne implementacije sistema upravljanja bezbjednošću vode za piće.

Kako saopštavaju iz tog preduzeća, to je još jedna potvrda neprestanog rada na usavršavanju i unaprjeđenju poslovanja radi konstantnog održavanja i poboljšanja kvaliteta vode za piće koja se zahvata sa izvorišta “Bolje sestre”, a distribuira u lokalne vodovodne sisteme na Crnogorskom primorju.

Picerija i restoran

– HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) sistem predstavlja logičan, naučno zasnovan, sistem kontrole procesa proizvodnje i distribucije, u ovom slučaju, vode za piće. Tim sistemom omogućava se identifikacija i procjena svih mogućih opasnosti, u svim fazama procesa proizvodnje i distribucije, kao i načini sprječavanja eventualne upotrebe vode koja ne zadovoljava propisane standard – navode iz Regionalnog vodovoda.

U preduzeću “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, bez obzira na visok kvalitet sirove vode izvorišta ,,Bolje sestre” koja se bez bilo kakvog tretmana može koristiti, velika pažnja je posvećena kontroli kvaliteta vode prije njene krajnje isporuke.

Kako je rekla Marijana Zenović, vodeća inženjerka proizvodnje vode u preduzeću Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, to preduzeće je sa implementacijom tog sistema počelo 2016. godine kada su i izvršene neophodne procjene opasnosti, procedure za rad, obuke radnika, dok je sertifikaciona provjera okončana u julu ove godine, nakon polugodišnjeg rada po zahtjevima HACCP-a.

Ona je ovom prilikom, kao i ranije Radiju Jadran, kazala da se kvalitet vode svakodnevno po više puta provjerava u moderno opremljenoj internoj laboratoriji preduzeća, pri čemu je tokom 2017. godine do danas ukupno ispitano 14.540 pojedinačnih parametara.

S druge strane, dodala je Zenović, eksternu kontrolu kvaliteta vode obavlja Institut za javno zdravlje Podgorica, koji je ujedno i jedina ovlašćena i akreditovana institucija za eksterna ispitivanja kvaliteta vode za piće iz sistema javnog vodosnabdijevanja.
U Regionalnom vodovodu s ponosom ističu da je tokom 2017. godine, na osnovu preko 700 ispitanih uzoraka, odnosno preko 14.000 ispitanih pojedinačnih parametara u Institutu za javno zdravlje i u internoj laboratoriji preduzeća, voda iz regionalnog vodovodnog sistema u 100 odsto slučajeva bila potpuno higijenski ispravna, a analizirani parametri daleko ispod dozvoljenih granica definisanih važećim propisima, rekla je Zenović.

Kako je saopšteno, ispunjavajući sve HACCP zahtjeve i poštujući principe dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, na najefikasniji način, JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ konstantno obezbjeđuje higijenski ispravnu vodu za piće.

“Jer svi zaposleni u ovom preduzeću imaju razvijenu svijest o značaju poštovanja svih zahtjeva i izuzetno su posvećeni radu koji rezultira činjenicom da je regionalni vodovodni sistem sinonim za obezbjeđenje neophodnih količina visoko kvalitetne vode za piće“, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code