REGOVANJE “MJEŠOVITOG” I “VOLI”-ja: RADNICI NOVITA (NE)OPRAVDANO STRAHUJU

REGOVANJE “MJEŠOVITOG” I “VOLI”-ja: RADNICI NOVITA (NE)OPRAVDANO STRAHUJU

180
0
Podijeli

voli2Zbog strijepnje grupe radnika “Novita” da će ostati bez povezanog staža, odnosno neuoplaćenih doprinosa za dvije godine, ukoliko potpišu sporazumni raskid radnog odnosa, ili bez stalnog posla u “Voliju” ako ne potpišu ugovor o dvomjesečnom angažovanju, reagovali su, na zahtjev novinara, iz AD “Mješovito”, u čijem vlasništvu je “Novito, kao i iz kompanije “Voli”.

Izvršna direktorka “Mješovitog”, Ljiljana Bulajić tvrdi da je ta kompanija već pokrenula proceduru kod nadležnih državnih
organa kako bi se utvrdio tačan iznos i način izmirenja zaostalih obaveza pa da onda budu izmirene u što skorijem roku.

Picerija i restoran

 Na pitanje zašto toga nema u ugovoru koji im je ponuđen ona kaže:
– Procedura o iznosu i načinu izmirenja je pokrenuta kod nadležnih državnih organa. Sve do završetka procedure i definisanja tačnih iznosa zaostalih obaveza, kompanija nije u mogućnosti da definiše datum za izmirenje obaveza. Ugovori koji su im ponuđeni regulišu prava i obaveze po osnovu budućeg rada kod  “Voli Trade”, kao poslodavca – navodi Bulajićka.

 

Ona objašnjava da će se preuzimanje objekata obavljati sukcesivno, od juga ka sjeveru. Nakon potpisivanja sporazumnih raskida ugovora slijedi zaključivanje ugovora o radu sa Volijem. Zaposleni, kojima nijesu ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o radu i dalje su radnici Novita, sa svim pravima i obavezama koji im pripadaju po osnovu tog ugovora.

– U interesu obje kompanije je da se proces preuzimanja objekata i zaposlenih realizuje u što kraćem roku, međutim zbog njegove složenosti realizuje se po etapama – kaže Bulajićka i objašnjava da je   AD Mješovito izdalo objekte u zakup Voli Trade-u d.o.o.

– Objekti nijesu prodati nego izdati u zakup. Menadžmentu Novito doo i AD Mješovitog je od suštinskog značaja i interesa budući radni angažman zaposlenih u Novitu, te smo stoga i insistirali da ih preuzme “Voli”, renomirana trgovačka kuća u Crnoj Gori – nagalašava izvršna dirktorka “Mješovitog” Ljiljana Bulajić.

Iz Volija je saopšteno da će posla biti za svih 160 radnika NOVITA. Prvih 30 je već potpisalo ugovor na dva mjeseca, dok je nekoliko odbilo takvu ponudu u strahu da im nikada neće biti uplaćeni doprinosi za penzijski staž za vrijeme koje su proveli u Novitu, ali i  da je posao u VOLI-u nesiguran jer se ugovor sklapa na određeno vrijeme od samo dva mjeseca.

– Radnici koji su potpisali Ugovor o probnom radu, nemaju razloga za bojazan, saopštila je portparolka kompanije VOLI, Olivera Šuškavčević.

– Svi koji budu ispunjavali svoje radne obaveze ne treba da brinu za radna mjesta. Nakon što provedu izvjesno vrijeme u kompaniji radnici će steći uslove za  stalan posao u skladu sa poslovnom politikom  kompanije – ustvrdila je Šuškavčevićka. Pojasnila je i da neće biti važne godine radnika, jer, kako je kazala, „nema limita kada je riječ o starosnoj strukturi“.

Podsjećamo da je 29. juna kompanija “Voli”, preuzela 18 maloprodajnih objekata “Novita” i  njegov dug  od 13 miliona eura, od čega je oko 10 miliona eura dug prema povjeriocima.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code