Rekonstrukcija kuće Iva Andrića čeka lijepo vrijeme

Rekonstrukcija kuće Iva Andrića čeka lijepo vrijeme

9
Podijeli

Opština Herceg Novi, ali i tim stručnih saradnika, nijesu odustali od projekta rekosntrukcije bivše kuće Iva Andrića na Toploj. Tom poslu vrijeme nije pogodovalo. Za početak rekonstrukcije zdanja, koje godinama propada, čeka se lijepo vrijeme, budući da je dobar dio radova planiran u bašti,  potvrdila je Radiju Jadran v.d. sekretarka za kulturu, Ana Zambelić Pištalo:

– Proslijedili smo Elektrodistribuciji zahtjev za uklanjanje dva stuba, kako bi se moglo pristupiti objektu. Očekujem u narednom periodu odgovor Elektrodistribucije, kao i odgovore na još neke zahtjeve. To je sve što vam sada mogu reći – kazala je kratko Zambelić Pištalo.

Picerija i restoran

Kako je ranije u više navrata saopšteno, kuća bi za posjetioce trebalo da bude otvorena 1. juna.

Prioritet u uređenju imaće dvorište, koje je zamišljeno da bude „sjedište kulture grada“. Budući da sama kuća nije velikih gabarita, u unutrašnjosti neće biti većih izmjena. Sve što je predviđeno trebalo bi da oslika prvobitni izgled enterijera, kazao nam je ranije direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Boro Lučić:

– Neće se ići na “dramatične” poteze već će svi radovi biti prilagođavanje originalnom izgledu, po nacrtima koje smo mogli da nađemo u arhivima. Uz uređenje kupatila, gdje je više riječ o sanaciji – pojasnio je on.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi namjerava da kuću na Toploj, u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić, revitalizuje kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Početkom oktobra prošle godine predstavnici Opštine Herceg Novi sastali su se sa ekspertskom grupom koja je uradila projekat revitalizacije kuće. Iz lokalne uprave je saopšteno tada da bi objekat trebalo da bude priveden namjeni “poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”. Predstavnici Andrićeve zadužbine i Muzeja grada Beograda, pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića, izrazile su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, “u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim”, saopšteno je tada iz lokalne uprave.

U međuvremenu su i iz TO Herceg Novi objavili da će značajan dio sredstava, ne precizirajući koliki, biti izdvojen za valorizaciju kuće Iva Andrića, iz fonda za valorizaciju kulturne baštine i ozelenjavanje opožarenih područja na Orjenu i Luštici.

Za kuću Iva Andrića Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja. Njen đardin, bio je u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku filmsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korišćenja za restoran.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

Inače, Ivo Andrić preminuo je na jučerašnji dan 1975. god u Beogradu.

9 Komentari

  • Da ste citali Andrica znali bi da se”da li “pise odvojeno. Da ste citali Znakove pored puta nasli bi i ovu Andricevu opservaciju, nimalo laskavu za Novljane. Takodje bi znali, da ste isli u osnovnu skolu, a ne citali Andrica, da se ” ne vjerujem” takodje pise odvojeno jer se odricna recica ” ne” uvijek pise odvojeno od glagoskog obilka. To je elementrana pismenost, a dali ste citali Andrica… Nevjerujem. i

 1. “Kad god dodjem u ovaj kraj zapahne me s mora i sa kopna, iz vrtova, sa kuca i ulica nesto savrseno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajcesce nesto sitnicavo i neprijatno – mala pamet, jeftina ironija i bezocno ogovaranje svega i svakoga.
  Pri tom oni se redovno sluze svojim lokalnim govorom.
  Ponasaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama krecu slobodnije, izrazavaju smjelije i govore i rade ono sto se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kazu i ucine….”
  Ivo Andric o Novljanima

  14
  2
  • Razumijem da su komentari na vijestima slobodni i da svako ima pravo na stav. To se pravo ni neukima ni neobavještenima ne može osporiti.
   Istine radi, ipak, Ivo Andrić NIKADA ovaj prozni pasaž nije pripisao građanima nekog grada, kamoli Novljanima, svojim sugrađanima u dobu života koje je sam opisao kao „najsrećnije i najspokojnije„ (vidjeti npr. knjigu „Pisac i delo — Stvaralačka biografija Ive Andrića“, autor Žaneta Đukić Perišić).
   Andrić je inače slične kratke zapise često upisivao u svoje notese, ali prvenstveno sa namjerom da bi mu poslužuje kao građa za pripovjetke i romane, dakle kao „građa“ koju bi ugradio u umjetnička djela. O Novome je ostavio divne zapise u „Znakovima pored puta“. Predlažem svima da ih pročitaju i uživaju u istinskom umjetničkom djelu.

Ostavite komentar

*

code