REKONSTRUKCIJA NOVSKE PJACE PRI KRAJU

REKONSTRUKCIJA NOVSKE PJACE PRI KRAJU

152
0
Podijeli

pjaca hn 2Da ne bi inspekcije ne bi ni rekonstrukcije novske pjace. Po nalogu Uprave za inspekcijske poslove taj posoa je u toku i zvanično otvaranje predviđeno je za 30. avgust, dok će od 1. septembra Novljani ponovo moći da pazare i mliječne proizvode, potvrdio je za naš radio zamjenik direktora JP Stambeno komunalno, Milan Zarić.
– Očekujemo da će do 12. avgusta biti završen građevinski dio maloprodajnog prostora, a oprema koja se izrađuje stići će najvjerovatnije 28. avgusta.
Biće uređen čitav prostor, sanitarni čvor na pjaci, prostor za unošenje robe, pranje posuđa, presvlačenje trgovaca kao i dio za prodaju mliječnih proizvoda. Svi će morati da oblače radnu uniformu, a koja mora biti po HACCP principima o bezbijednosti hrane, ističe Zarić. Uprava za inspekcijske poslove u ovom prelaznom periodu nije odredila nikakav prostor na kojem bi Novljani kupovali mliječne proizvode, što kako kaže Zarić – “nije bilo ljudski”.
– Sve ove godine to se tako prodavalo. Uprava za inspekcijske poslove mogla je da da neki prelazni period nekih mjesec, mjesec ipo dana dok se pijaca ne rekonstruiše, ali toga nije bilo, tako da do otvaranja novog dijela pijace, prodaje mliječnih i proizvoda od mesa ne može da bude.
Podsjetićemo, Uprava za inspekcijske poslove i Odsjek za veterinarsku inspekciju zabranio je promet mliječnih proizvoda i promet proizvoda od mesa početkom jula. Inspektori su tako zaustavili prodaju nekoliko kilograma mliječnih i mesnih proizvoda, koje je nudilo desetak prodavaca. Prodavci i preprodavci su bili nemalo iznenađeni ovim postupkom, ali su dobili obećanja da će za sedam dana biti obezbjeđeni uslovi na novskoj pjaci kako bi radili po propisima o bezbjendosti hrane. Do danas, međutim, ništa od toga.
Uprava za inspekcijske poslove naložila je JP Stambeno komunalno da mora da se ogradi jedan dio pijace u kojem će se prodavati mliječni i proizvodi od mesa po HACCP principima o bezbjednosti hrane, zbog čega je ovo preduzeće i platilo kaznu od 1000 eura. U fizički odvojenoj cjelini od ostatka pijace moraju postojati rashladne vitrine sa kontrolisanom temperaturom i za prodaju svježe ribe moraju biti ispunjeni higijensko – temperaturni i tehnički uslovi. U slučaju da za ribu ne bude dovoljno leda u vitrinama, Uprava za inspekcijske poslove ograničavaće prodaju od 7 do 10 časova. Prodavci mlijeka i mliječnih proizvoda moraće posao obavljati u bijelim mantilma, a prodaju će moći da obavljaju samo uz potvrdu proizvođača sa raznim podacima i dokazima bilo da je riječ o artiklima s domaćih gazdinstava bilo o uvezenim.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code