Početna Društvo Rekonstrukcija Šetališta po Novoj godini: Posao odlaže novi projekat za proširenje staze

Rekonstrukcija Šetališta po Novoj godini: Posao odlaže novi projekat za proširenje staze

18

setaliste radovi jun 2Nastavak i završetak rekonstrukcije Šetališta Pet Danica, od Rafaella do Igala, treba da uslijedi najvjerovatnije tek u drugoj polovini januara. Radove ovoga puta odlaže jedan od investitora i korisnika Morskog dobra, koji treba da se saglasi sa novim projektom. Po njemu  dio šetališta prije restorana Mimoza treba takođe proširiti za 1,5 m. Ovo je za naš radio kazao direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Nikša Grgurević.

– Na tom dijelu, međutim, imamo problem sa geodetskim podlogama i neusklađenošću projekta kolektora i osnovnog projekta šetališta. Da smo nastavili da izvodimo radove po prvobitnom projektu, ugrozili bismo kolektorske cijevi. Stoga sa nosećim stubovima moramo da se “odmaknemo” od šetališta i kolektorske cijevi. Samim tim, to zahtijeva izmjenu projekta, koja zahtijeva i zakonsku proceduru, te kontrolu građevinskog inspektora, pojasnio je Grgurević.

– Po dobijanju saglasnosti, treba pristupiti izmjeni projekta za koju je po ugovoru sa obrađivačem potrebno mjesec, nakon čega bi odmah mogli krenuti sa radovima. Ukoliko administrativna procedura bude ispoštovana, a vremenski uslovi zadovoljavajući, preostali dio posla mogao bi biti gotov za 45 dana, od uvođenja mehanizacije – kaže Grgurević.

Ovo je drugi put da se nakon sezone odlaže nastavak rekonstrukcije. Projektovanje neće uticati na planirani budžet za ovu investiciju, napominje Grgurević.

Ipak, što ako u februaru opet dođe do pomjeranja posla zbog Praznika mimoze?

Podsjetimo da je rekonstrukcija šetališne staze od Galeba u Igalu do kupališta Raffallo na Toploj, u dužini od 365m, počela još u oktobbru prošle godine. Vrijednost investicije je 350 hiljada eura, a radove izvodi barska kompanija Đokić group D.O.O. Radovi su bili konzervirani pred Novu godinu, zbog preprojektovanja, a nastavljeni ponovo 14, marta. Finiš, popločavanje i javna rasvjeta, stopirani su zbog glavne sezone. Sada se na nastavak tog posla opet čeka zbog naknadnog  proširenja u jednom dijelu Šetališta.

18 Komentari

 1. O čemu ovaj čovjek priča? Ko je sačinio projektni zadatak? Valjda je SO kao investitor uradila projektni zadatak. Ko je radio projekat? Ko je vršio reviziju projekta? Ko je usvojio konačnu reviziju projekta? Koliko je to koštalo poštene građane koji plaćaju porez? Koliko će koštati preprojektovanje? Da li je uopšte i sada ispravno formulisan projektni zadatak? Sumnjam. Jer, očigledno se radi o ljudima koji posao ne znaju. Da li će neko zbog ovoga dobiti otkaz sa posla? Ili mu se provjeriti diploma? Ili biti istjeran iz Inženjerske komore CG, ako je njen član?

 2. Ne morate ga ni raditi dalje, sezona je prosla i svi su vidjeli vec nasu sramotu. Najbolje je da ovako ostane jer je to olicenje nase kulture, sloznosti i sveopste aljkavosti

 3. Ako sam dobro procitao tekst spornan je dio od plaze sa skakaonicom do “mimoze” (pod predpostavkom da ovo nije prica za javnost i da u pozadini nema jos nesto). Nije mi jasno zasto ne poplocaju ostatak do “Galeba”. Tu im ne smeta niko. Ovako će se neko prije ili kasnije povrijediti zbig onih rupa koje su ostale na trasi. Ova prica ih apsolutno ne opravdava za zavrse ono sto se moze zavrsiti.

 4. Obratite pažnju na terminologiju: “najvjerovatnije”, ” treba da”, “moramo da”, “ukoliko”, “mogli bi krenuti”, “mogao bi biti gotov”…

 5. eee tugo nasa , pa ovi ne mogu 30m setalista za dvije godine da zavrse ?
  za dvije godine nisu u stanju da zavrse 30m setalista i natjeraju ove hostaplere da kanalizaciju zavrse do ljeta.
  nikada u istoriji nije bilo ovoliko odlicnih dana za gradnju a oni su cekali decembar da bi skontali da ne valja. dje vam je bilo 3 mjeseca dok je bila zabrana radova ? tada ste trebali pripremiti svu dokumentaciju i 1 oktobra da masine udju na setaliste i sve bude gotovo do nove godine !
  ali kako to objasniti nekome ko ne zna svoj posao.

 6. Bolje je ovako nego da poslije dvije godine opet pravimo rekonstrukciju. Jeftinije je napraviti jednom kako treba nego tri puta ispravljati gresku. To sto nam je birokratija spora, to je druga prica.

 7. Prijavite se za Ginisove rekorde! Najsporije izvođenje radova na svijetu. Ima više mogućnosti: ugradnja led rasvjete, kolektor i postavljanje kanalizacijskih cijevi, popločavanje par stotina metara šetališta…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code