Početna Društvo Rekonstrukcija Vrtića na Savini u drugoj polovini februara

Rekonstrukcija Vrtića na Savini u drugoj polovini februara

15

Kompletna, obimna, dugo najavljivana rekonstrukcija objekta vrtića JPU Naša radost na Savini počinje u drugoj polovini februara, potvrđeno je Radiju Jadran u Ministarstvu ekonomije. Do tada je, kako su nam kazali, neophodno uvesti izvođača i mehanizaciju u posao.

“U preduslove za uvođenje izvođača u posao spadaju obezbijeđenje garancije, polise osiguranja, odobrena gradilišna dokumentacija, uplaćen avans i obezbijeđen pristup gradlištu. Aktivnosti vezane za realizaciju ugovora se do sada sprovode u predviđeni rokovima”, precizirali su u Ministarstvu.

Rekonstrukcija JPU “Naša radost”, Herceg Novi se realizuje po osnovu ugovora o izvođenju radova, potpisanog između Ministarstva ekonomije i JV Roaming Montenegro, Mezon i Si-ing od 26. decembra prošle godine. Ugovor vrijedan 2,4 miliona eura sa izvođačima potpisali su ministri ekonomije i prosvjete, Dragica Sekulić i Damir Šehović. U rekonstruisanom objektu biće mjesta za kako je najavljeno 150 djece.

Radovi se izvode u okviru “Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama- faza II”, za čiju realizaciju je obezbjeđen kredit od KfW banke i finansiraće se djelimično iz sredstava programa, a djelimično iz budžeta Crne Gore.

Vrtić bi trebalo da bude izgrađen za godinu.

U novom zdanju, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene.

Kako je saopštila ministarka Sekulić, procijenjena vrijednost sa opremanjem je oko 2,4 miliona eura, od čega će radovi koštati oko 2,2 miliona, dok je za opremanje objekta dvorišnim mobilijarom predviđeno oko 200.000 eura.

Rekonstrukciji vrtića prethodila je i sanacija klizišta ispod objekta 2018. godine, a vrijednost samo tih radova iznosila je 620.000 eura. To znači da ukupna vrijednost radova u i oko vrtića premašuje 3 miliona eura.

Podsjetićemo da je područna jedinica na Savini zatvorena krajem aprila 2016. godine, a mališani su smješteni u posebno adaptirane prostorije JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Sada sve djeluje sablasno i nebezbjedno

Sa druge strane, od objekta nekadašnjeg vrtića na Savini – ostali su praktično samo zidovi, no i oni su kritični u istočnom dijelu objekta, gdje sa tavanice, jedva držeći se uz armature, vise dijelovi krova.

Unutrašnjost objekta, malo je reći, izgleda sablasno. Sve što je moglo biti polomljeno – usitnjeno je do najmanjih detalja: ulazna vrata više ne postoje, sva stakla su polupana, parketi odvaljeni, pločice izudarane i ispisane grafitima, zavjese iscijepane, grilje izvaljene iz ležišta, roletne polomljene….

Objektom je skoro nemoguće prolaziti od polomljenog stakla, letvi, kojekakve plastične i druge ambalaže, velikih sunđera, a neprijatan miris “štipa” svako čulo. Teško je zamisliti da je tim velikim prostorom nekada odzvanjala dječija graja – danas, samo promaja.

Gledajući objekat iznutra u ovakvom stanju, pitamo se čemu je nesavjesnim pojedincima uopšte služio. Od svega što nagovještava da je bio namijenjen djeci, ostalo je nekoliko ilustracija crtanih junaka.

15 Komentari

 1. Vrtić JPU Naša radost na Savini biće srušen i na njegovom mjestu izgrađen novi objekat. Sredstva iz KfW fonda već su obezbjeđena, rekao je ministar prosvjete Predrag Bošković, tokom posjete Herceg Novom. 31.08.2016. radio jadran

  11
  1
 2. Toliki milioni (pretpostavljam zbog sanacije terena), ali opet, tako mali kapacitet? Samo 150-oro? To su dvije jaslične i tri vrtićke grupe? Premalo.

  24
  1
   • Ko tebe šta pita, pa se glaskaš? Kakvo područno odjeljenje? Dođi da vidiš u kakvim uslovima djeca uče. A kad će se stvoriti uslovi vidovnjaku? 40 godina Igalo vapi za školom.

    9
    4
    • roditelju
     Postavi to pitanje premijeru Markovicu…ups…zaboravi
     da ti kazem da je na sastanku u Hn,sa OODprs-a
     izjavio da nema izgradnje skole dok je opozicija
     na vlasti u Hn.Snimljeno,dokumentovano,to
     navodim samo da postovani roditelju ne bi rekao
     da ne govorim istinu.A gdje bi to posteni Mojkovcan
     izjavio..ma ajde molim te.Imas u parlamentu
     poslanicu iz Herceg Novog,inace clana Drps-a,pa
     je pitaj zasto se ne bori za svoj grad i trazi javno
     izgradnju skole.Ako smijes………

     10
     1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code