Početna Društvo Rekonstrukcija Zadužbine Duković: Uskoro novi krov

Rekonstrukcija Zadužbine Duković: Uskoro novi krov

24

Na kući Zadužbine Duković, u Risanskoj ulici, u Herceg Novom, nakon višedecenijskog čekanja, uveliko teče rekonstrukcija. Mada, radovi zbog loših vremenskih prilika kasne i u fazi su kada je potrebno skidati krov, kaže nam predsjednica UO Fondacije Duković, Mirjana Radojičić.

– Čekamo lijepo vrijeme kako bismo skinuli krov. Urađene su betonske ploče. Nastavljamo sa radovima i bez obzira na kašnjenje, nastojimo da sve bude kvalitetno obavljeno. Nadzorni organ je građevinski inženjer, Mirko Balabušić. On je ujedno i član Upravnog odobra i prati radove – kazala je ona.

Picerija i restoran

Izvođač je firma Brenting DOO iz Herceg Novog, koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač na tenderu, jer je dala ponudu za čak 10 hiljada eura nižu od ostalih, navodi Radojičić. Posao se radi polako i strpljivo, kako bi sve bilo kvalitetno i zgrada na pravi način zaštićena od propadanja.

Prva faza radova obuhvata konstruktivnu sanaciju cijelog objekta. Radojičić, međutim, ne može da precizira kada će to biti privedeno kraju, jer sve zavisi od vremenskih prilika koje odlažu skidanje krova.

Ovaj dio projekta koštaće oko 100 hiljada eura, što je u okvirima planiranog. Sredstva je obezbijedila glavna administratorka Zadužbine, Tatjana Jakobson, Cetinjanka, koja danas živi u Trstu.

– Ona već 20 godina vodi Zadužbinu u Trstu. Pomogla je da se Zadužbina finansijski osamostali, izdala stanove i pomogla da se sakupe sredstva za konstruktivnu rekonstrukciju zgrade u Risanskoj. Projekat je napravila dipl.ing. arh. Snežana Dulović, a saglasnost je dala Zorana Milošević iz Uprave za  zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – kazala je ona.

Opština  je oslobodila Upravni odbor plaćanja građevinske dozvole, koja je obračunata na 11.500 eura. Osim toga više nikakav vid saradnje između Fondacije i lokalne uprave ne postoji, navodi Radojičić.

– Ranije je uvijek bio angažovan jedan opštinski službenik koji nam je pomagao oko vođenja Zadužbine. Međutim, posljednjih 4-5 godina nemamo neke pomoći od njih, ali valjda će se taj odnos promjeniti – nada se ona.

Upavni odbor Fondacije, kako je objasnila Radojičić, radi volonterski, redovno održavaju sastanke i sve odluke donose kolektivno. Članovi Upravnog odbora Fondacije Duković su: Lidija Budeč, Boro Čolović, Dušica Džakula Tušup, Zoran Lazarević, Mirko Balabušić, Mirko Stamenović, predsjednik nadzornog odbora Fondacije, Slobodan Uljarević, predsjednica Upravnog odbora, Mirjana Radojičić, glavna administratorka, Tatjana Jakobson i predsjednik nadzornog Odbora Fondacije, Slobodan Uljarević.

Upravni odbor apelovao je da studenti, čije je školovanje stipendirano sredstvima Fondacije, vrate novac. Fondacija je u njihovo školovanje uložila oko 50 hiljada eura. Radojičić napominje da je riječ o beskamatnim kreditima, za koje nisu tačno određene mjesečne rate.

Objekat Zadužbine Duković sagrađen je 1888. godine. Pripadao je Velimiru Lombardiću i njegovoj supruzi Elizi, rođenoj Duković, koja nakon smrti muža nasljeđuje  cjelokupno imanje, tri kuće na Toploj, 28.000 kvadrata zemljišta, kao i imanje u Italiji. To je ostavila svom gradu, a nazvala Zadužbinu po ocu Aleksandru.  Zadužbinski odbor od prihoda koji se izdavanjem prostora ostvaruje u Trstu nastoji stalno da imovinu uveća, a sada i da obnovi urušenu zgradu u Risanskoj 2, te da  nastavi sa kreditiranjem studenata lijepih umjetnosti, po volji Elize Lombardić Duković. Testament je sačinjen u Firenci 1907. godine.

24 Komentari

 1. Ovo ništa više ne valja, od temelja do krova. Treba srušit i napravit hotel da valja. Onda iz dobiti davati u humanitarne svrhe.

  1
  3
 2. -Branka- o cemu vi pricate-koliko godina su Mirjana Radojicic,lidija Budec i dr.članovi UO Fondacije.Radili su,to niko ne spori, rezultata “ima”,vjerovatno su se i umorili radeci toliko godina,zato dajte nove,mlade ljude ………

  1
  3
 3. Bez obzira na sporost oko sanacije Zadužbine, siguran sam da će se ona uspješno završiti kad je nadzorni organ građevinski inženjer Mirko Balabušić.
  Tu je uostalom još jedan član UO takođe građevinski inženjer Milan Stamenović .

  4
  1
 4. Poštovana Branka,
  slažem se sa vašim komentarom da ovim uglednim ljudima, članovima Upravnog odbora Zadužbne
  Duković, treba odati zasluženo priznanje za njihovu dugogodišnju borbu da sačuvaju jedinu
  preostalu imovinu Zadužbine u Herceg-Novom od svih dosadašnjih političkih struktura koje su je nemilice nezakonito krčmili.
  Posebno priznanje treba odati predsjednici gospođi Radojičić koja je uložila ogromni trud da ova
  Zadužbina jedina opstane u Herceg-Novom.

  • Da je Stari Novljanin onaj za koga se predstavlja onda bi znao da zadužbina Duković u Herceg Novom nažalost nije opstala. Od 24.000 kvadratnih metara, koliko je u Herceg Novom zadužbina imala nakon II svjetskog rata, danas je ostalo samo nešto manje od 1000 kvadrata i ova zgrada koja se “renovira” poslednjih 20 godina. Jedino što je od zadužbine opstalo je zgrada u Trstu od koje se čak prihoduju određena sredstva. Dakle italijani su za nas sačuvali našu imovinu od nas. Samo se bojim da nedavna posjeta lokalnih funkcionera Trstu nije bila u funkciji prodaje imovine u Trstu a u korist ovih 319 zaposlenih u lokalnoj upravi po novoj sistematizaciji. Ostaje nejasno i kada će Specijalni tužilac malo “izviđati” i ovaj slučaj.

   4
   2
 5. A šta je sa zadužbinom Lesa Pavkovića? Žalosno. Ostaviš gradu i građanima, a uzmu je lihvari, privatni bizismeni. Sram ih bilo dovijeka.

  • Zadužbina Lesa Pavkovića je na sigurnom mjestu. 1992 godine poklonjena fizičkom licu od strane tadašnje lokalne uprave koji su danas evropejci. Mogao bi o tome nešto reći aktuelni predsjedni Savjeta za zaštitu i razvoj lokalne samouprave. Kako je tada štitio zadužbinu Lesa Pavkovića tako će danas štititi nas. Ako ima petlju oglasit če se po ovom pitanju!!!!

 6. Sačekaćemo da Upravni odbor završi obnovu Zadužbine pa ćemo ih onda smijeniti “našim kadrovima”da bi komentator -februar bio zadovoljan.
  Sramota je ovako komentarisati.Kamo sreće da ovakav sastav intelektualaca (inženjeri,ekonomisti,pravnici, doktori, profesori i umjetnici ) odlučuju o drugm mnogo značajnijim
  problemima našega grada-NARAVNO VOLONTERSKI.

 7. Poštovani Špiro,
  “zadužbina Lučić” koja se kompletna nalazi na zemljištu Zadužbine Duković, bespravno je uzurpirala zemljište mimo porodične
  zgrade podižući poslovne prostore i uzimajući betonski put koji vodi do zgrade Dukovića.

  14
 8. A šta je sa onom ispod odma “zadužbinom Lučića ” što ruži glavnu ulicu u gradu evo već 20 godina?!?
  Digo čovjek bespravno,zaustavili mu radove i evo već 20 godina je smetlište u centru grada.

  15
 9. A kad ce setaliste na Toplu biti prohodno?
  Evo ne pitam kad ce zavrsit nego samo kad ce se moc proc?
  Bruka i sramota pred gostima Mimoze koji su bili smjesteni u Institutu

  11
  4
 10. Komšija,
  vama smeta kad se radi a sad vam smeta kad se slabo radi.Možda je i vaša zgrada na zemljištu Zadužbine kao i sve okolne zgrade pa vam to najviše smeta zbog restitucije.

  14
  5
  • Ruzno sto si stavio moje ime na komentar jel sad bi jos neko pomislio da ja koji sam podnosio zalbe na rad i bezobrazluk pocetka radova u julu mjesecu ove godine sad odjedamput ih branim. Od Jula mjeseca niko u komsiluku nije odspavao duze od 7:30 ujutro jel obavezno pocne zakucavanje eksera ili slicna buka a po izgledu i brzini radova ceka nas jedno par godina slicnog budjenja. E i da obavezno je buka i oko 3 sata da slucajno nebi neko odmorio u komsiluku. Nije to nesnosna buka da neko nekrene odma da ih brani ali jednostavno svako malo mora bit neki ekser ili neka fosna da se baci lupi ili slicno sto je dovoljno da odmora sa otvorenim prozorima ne dolazi u obzir. E i da i dalje nisu ispunjeni uslovi koje treba da ima svaka gradjevina jel tablo o radovima da su trazili manju nebi je nigdje nasli i nije po zakonu ali boze moj to je zaduzbina pa bice imaju pravo krsit zakone kao sto su i poceli od pocetka.

   4
   16
  • Poštovani Danijele,

   Meni ne smeta što ne rade, niti sam se žalio što ne rade, već sam samo iznio činjenično stanje. Jer se ono prilično razlikuje od dinamike radova koja se prištampava gđi/gđici predstavnici zadužbine. I nažalost, ne posjedujem nikakvu zgradu koja bi mogla biti predmetom restitucije.

   6
   2
 11. Opet “rekonstrukcija”. Procitajte Zakom o uredjenju prostora i gradnji pa vidite sto je rekonstrukcija a sto sanacija (popravka) objekta.

  18
  5
 12. Ne rade maltene ništa, tu živim i vidim svakodnevno šta rade tj ne rade. Ovim tempom će završiti rekonstrukciju za 10 godina a krov nema šanse da stave ona trojica radnika koliko ih dolazi na građevinu. Just saying.

  27
  8
  • Radite Vi, komšija, po kiši. Nečija su đeca na tom gradilištu, imajte to u vidu. Ako i jedno dobije upalu pluća, zadužbina se neće mnogo prije završit, a nečije će dijete bez potrebe biti u bolnici.

   10
   16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code