Početna Oko nas Dubrovnik Rekordan broj naučnika na prestižnoj svjetskoj konferenciji o sportu u Dubrovniku

Rekordan broj naučnika na prestižnoj svjetskoj konferenciji o sportu u Dubrovniku

3

Za međunarodnu naučnu konferenciju u oblasti sporta u Dubrovniku, od 4. do 7. aprila iz 50 zemalja pristigla su 184 naučna rada. To je do sada rekordna zainteresovanost naučnika, napominju organizatori konferencije, Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

Foto: ucg.ac.me

– Računajući i radove koji su pristigli sa partnerskih fakulteta u Splitu, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Portugaliji, sada imamo rezultate koji ovoj konferenciji daju svjetski ugled, i to na osnovu tri segmenta, po broju radova, naučnika i zemalja iz kojih dolaze radovi – ocijenio je predsjedavajući konferencije prof. dr Duško Bjelica.

Skup se prvi put ove godine održava u Dubrovniku, sa duplo više zemalja učesnica, nego prošle godine.

Radovi su pristigli iz sljedećih zemalja: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Zimbabve, Tunis, Tajland, Tajvan, Švajcarska, Švedska, Španija, Južna Koreja, Slovenija, Slovačka Republika, Singapur, Srbija, Saudijska Arabija, Rusija, Rumunija, Portugalija, Poljska, Pakistan, Oman, Novi Zeland, Meksiko, Litvanija, Kazahstan, Jordan, Japan, Italija, Izrael, Iran, Indonezija, Island, Gana, Estonija, Egipat, Češka, Kipar, Kolumbija, Čile, Bocvana, Kanada, Bahrain, Alžir, kao i iz regiona, Albanije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Tema radova je “Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive”. Nakon predstavljanja na konferenciji biće objavljeni u dva službena naučna časopisa Crnogorske sportske akademije i jednom partnerskom časopisu. Riječ je o časopisima Sport Mont, Crnogorski časopis za sportsku nauku i medicinu, kao i u časopisu Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksirani u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

Inače, CSA konferencija je odnedavno na ICCSPE (Međunarodni savez sportskih nauka i fizičkog obrazovanja) listi najprestižnijih svjetskih događaja u oblasti sportske nauke u 2019. godini.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code