REMONT ŠKOLSKOG BRODA “JADRAN” DO NAREDNE SEZONE

REMONT ŠKOLSKOG BRODA “JADRAN” DO NAREDNE SEZONE

108
0
Podijeli

Jedan od najljepših jedrenjaka na svijetu, školski brod Jadran, u malom je doku u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj.

Biće na remontu narednih nekoliko dana, potvrdio je za Radio Jadran šef rekonstrukcije u Jadranskom brodogradilištu, Branko Ercegović.
Prema njegovim riječima nastavljaju se radovi antikorozivne zaštite, tankova i pojedinih prostora broda. Generalni remont „Jadrana” posljednji put rađen je prije trideset godina u bivšem Arsenalu. Jedrenjak je 16. septembra doplovio u Bijelu iz matične luke – tivatskih Pina.
Na slavnom jedrenjaku trebalo bi da budu zamijenjeni drveni elementi broda, nastavci jarbola, krstni jarboli, elementi drvene ograde kao i pogon broda. Između ostalog, u potpunosti bi trebalo da se rekonstruiše sistem klimatizacije, kao i da se unaprijede uslovi za smještaj posade.
– Do kraja januara radićemo opremanje strojarnice, podova, nastambenih prostora, biće postavljena i nova kuhinja i kantina, praona, sanitarni čvor i cjevovod – ističe Ercegović.
U januaru bi trebalo da dođe i ostatak opreme – cijevi, propeler i propelerna osovina. Iako je brod star, Ercegović navodi da većih problema tokom remonta nisu imali, dodajući da se ipak, usput pojavljuju i neplanirani kvarovi koji se rješavaju “u hodu”.
Za remont „Jadrana” kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane Crne Gore, opredijeljeno je 1,5 miliona eura i Ercegović dodaje da s velikim naporom nastoje bi se remont broda uklopi u izdvojena sredstva. Vjeruje da će uspjeti da brod osposobe do početka naredne sezone.
Sva oprema koja je prije isplovljavanja za Bijelu uklonjena iz broda, uskladištena je u prostorima Mornarice Crne Gore u Boki i Baru.
Brodogradilište u Bijeloj ranije je potpisalo ugovore za nabavku brodskih sistema od firme „Caterpilar”.
Mornarica Crne Gore ove godine je obilježila osam decenija od uplovljavanja „Jadrana” u Tivat i njegovog upisa u flotnu listu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code