Reorganizacija Dječjeg doma „Mladost“ u Bijeloj

Reorganizacija Dječjeg doma „Mladost“ u Bijeloj

4
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_djeciji_dom_bijelaU saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Dječiji dom Mladost u Bijeloj će kroz program reorganizacije dobiti nekoliko novih servisa, od kojih bi najmanje tri trebalo da zažive do sredine godine.
Razvojem novih servisa spriječio bi se ulazak djece u institucije, iako bi planom reorganizacije i dalje postojao jedan dio doma u kojem bi se smještao dio djece bez roditeljskog staranja, kazala je Radiju Jadran zamjenica direktora Dječijeg doma, Slavica Ilić.
U okviru Plana reorganizacije u Domu su već počele aktivnsoti na pripremi jednog dijela prostorija u kojima će biti smještena djeca sa smetnjama u razvoju, odnosno korisnici Dnevnog centra.
“Prednost boravka te djece u instituciji je što ovdje već postoje adekvatan prostor i prateći sadržaji – igralište, fiskulturna sala, ambulanta koja je aktivna 24 h. Planirano je da se u tom Dnevnom centru smještaju i djeca mlađeg uzrasta od 4 – 18 godina”, kazala je Ilić.
Ona je dodala i da su za prostorije Dnevnog centra u Domu već obezbijeđeni namještaj za dnevni boravak, a vrlo brzo bi trebalo da bude opremljena senzorna soba i soba za rad sa terapeutima.
Jedan od novih servisa je servis za djecu koja su zlostavljana u porodicama, najavila je ona:
“Prednost ovog servisa je da se zlostavljeno dijete po hitnom postupku izmjesti iz porodice, da mu se odmah pruži njega stručnjaka kako bi prevazišlo proživljenu traumu. Jedna od prednosti je i što je smještaj ograničen na 6 mjeseci i dijete neće biti zaboravljeno u instituciji, već će nadležni nakon toga dijete smjestiti ili u hraniteljsku ili biološku porodicu”, pojasnila je ona.
U planu je uvođenje i nacionalne SOS linije koja bi radila 24 h kako bi pomogla svima koji imaju probleme i kojima treba savjet stručnjaka koji će biti na raspolaganju svima. Biće to besplatna linija, dostupna jednako djeci i odraslima, kako bi sistem socijalne zaštite bio što kompletniji.
Novina u Dječijem domu biće i tzv servis Prelazna stambena zajednica, za one koji su pred završetak srednjoškolskog obrazovanja i treba da napuste dom, navodi Ilićka:
“Mi kroz taj servis treba da im organizujemo stanovanje u stambenim jedinicama van doma, kako bi se učili osnovnim životnim vještinama – organizaciji slobodnog vremena, pripremanju hrane, brigu o računima i životnim problemima sa kojima će se kasnije susretati. Istovremeno, tako će biti ojačana njihova socijalizacija jer uče da žive jedni sa drugima, bez uloge odraslih osoba, koji su u ovom slučaju bili vaspitači”, pojasnila je ona.
Tu će vaspitač biti samo mentor, a kompletan život organizuju sama djeca, što bi trebalo da im olakša samostalno stanovanje.
Reorganizacija Dječijeg doma zavisiće od uputstava Ministarstva rada i socijalnog staranja, a prvi sljedeći korak biće nova sistematizacija radnih mjesta. Servis prihvatilišta, Dnevnog centra i Stanovanja uz podršku trebalo bi da zažive do ljeta, ukoliko dinamika bude zadovoljavajuća jer nema puno investicionog ulaganja.
Čitava reorganizacija trajaće dok se servisi dobro ne razviju, pola godine do godinu. Biće operativni dok god za njih bude bilo potrebe. U Dječijem domu trenutno boravi 96 djece. U toku prošle godine primljeno je 24-oro djece.
Inače, prema posljednjim informacijama Ministarstva rada i socijalnog staranja prošle godine usvojeno je jedno dijete, a u hraniteljskim porodicama trenutno je 373 djece, od čega 42 u nesrodničkim.
Iz tog resora je saopšteno da se za usvajanje djece u prošloj godini prijavilo 12 bračnih parova, od kojih su dva iz Crne Gore. Kako se dodaje, najznačajniji rezultat kampanje je porast broja djece koja su smještena u nesrodničke hraniteljske porodice za 200 odsto u odnosu na period prije kampanje. Kako je pojašnjeno, prije kampanje je bilo 14-oro djece u nesrodničkim porodicama, a početkom prošle, 42-oje.

4 Komentari

  1. Zašto Slavica Ilić ne ide više u penziju i zašto se odustaje od postepenog rasformiranja Doma,što je bila preporuka međunarodnih institucija?

  2. Poodavno sam ukazao da je sve sa novske rivijere otislo u ruke tajkuna,a mi starosjedioci mirno gledali,a sad je dosao red i na djecji dom u Bijeloj,da u mojoj Bijeloj.Zivi bili pa vidjeli nece proci mnogo vremena,jer polozaj doma je svijetski-prirodno lijep na pjeni od mora.U pamet se vec jednom dajte bijeljani i novljani,jer nam je sve poslo pa,pa prema Podgorici.

Ostavite komentar

*

code