Početna Kultura Repezentativna izložba o Bokeljskoj mornarici na Cetinju

Repezentativna izložba o Bokeljskoj mornarici na Cetinju

1

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, u Ministarstvu kulture na Cetinju otovrena je zložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“.

Izložba predstavlja rezultat saradnje Ministarstva kulture, Bokeljske mornarice, Pomorskog muzeja, Opštine Kotor, Biskupije Kotor, Državnog arhiva Crne Gore – Istorijskog arhiva Kotor i OJU Muzeji Kotor. Ove institucije formirale su Odbor za obilježavanje 1210 godina Bokeljske mornarice, kako bi jubilej dobio pažnju kakvu zavrjeđuje. Izložba na Cetinju predstavlja jednu od planiranih aktivnosti.

Potredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Zoran Pažin, koji je otvorio izložbu, istakao je da je riječ o izuzetno reprezentativnoj izložbi koja prikazuje segmente bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa Bokeljske mornarice.

– Ovako duge tradicije, poput Bokeljske mornarice, koja se broji vijekovima, pa čak i milenijumima, po svojoj prirodi teže da potisnu manje jubileje. No, 4dobro znamo koliko novih izazova nosi svaka godina i koliko pritisaka na nematerijalno nasljeđe čini globalizacija. Samo očuvanjem lokalnih zajednica, podršci njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti možemo očuvati i prenositi dalje. Iz tog razloga smatram izuzetno važnim slaviti svaki njen jubilej, a inicijative koje dolaze od samih predstavnika lokalne zajednice, u ovom slučaju organizacije Bokeljska mornarica, tretirati sa posebnom pažnjom – istakao je Pažin.

Admiral Bokeljske mornarice, Antun Sbutega, uvjeren je da će izložba i katalog koji je prati značajno doprinijeti boljem razumijevanju i promovisanju ovog kulturnog dobra. On je takođe podsjetio da je Crna Gora, kako se često s pravom ističe, multietnička, multivjerska i multikulturna država.

– Ona je, iako mala, jedan složeni mozaik sastavljen od brojnih različitih dijelova i važno je, da bi mozaik kao cjelina bio skladan, da svaki njegov dio bude adekvatno valorizovan i dobije pravo mjesto. Bokeljska mornarica je jedan od dijelova toga mozaika i njena afirmacija u Crnoj Gori, koja ju je proglasila nematerijalnim kulturnim dobrom prije šest godina, a prošle godine kandidovala na Listu UNESCO, kao i afirmacija na međunarodnom planu su važne, ne samo za Mornaricu – navodi Zbutega.

Ukazujući na vrijednosti Bokeljske mornarice za Kotor i za Boku, direktor Pomorskog muzeja, Andro Radulović, je istakao da nije slučajno što je krajem 19. vijeka ideja o osnivanju ustanove koja bi sistematski prikupljala, čuvala i prezentovala materijalna svjedočanstva o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke, potekla upravo od Mornarice. Prikupljanje predmeta koji su u vezi s Mornaricom i pomorstvom Boke krenulo je početkom 20. vijeka upravo u palati Grgurina u kojoj je danas i smješten Pomorski muzej, nastao iz legata Bokeljske mornarice.

– Protekom vremena, sa burnim dešavanjima koji su potresali Boku, privlačnu i neodoljivu, strateški – geografski idealno postavljenu, okrenutu oduvijek moru i pomorstvu, podjednako su doticali i naše Udruženje mornara Kotora, odnosno Bokeljsku mornaricu. Kako Boka, tako je i mornarica odolijevala, istrajno opstajala i održavala svoj kontinuitet. Danas, u obliku memorijalnog tijela, djeluje ništa manje i ne manje ozbiljno od vremena za nama. Naravno sa drugim i ponovo veoma ozbiljnim zadatkom – istakao je Radulović.

Prije otvranja izložbe, na Dvorskom trgu na Cetinju, nastupio je Glavni odred Bokeljske mornarice, koji je uz pratnju Gradske muzike Kotor i počasnu paljbu, predao raport ministru kulture, Aleksandru Bogdanoviću. Nakon toga je Bokeljska mornarica otplesala svoje tradicionalno Kolo.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code