Početna Kultura Repezentativna izložba o Bokeljskoj mornarici na Cetinju

Repezentativna izložba o Bokeljskoj mornarici na Cetinju

1

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, u Ministarstvu kulture na Cetinju otovrena je zložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“.

Izložba predstavlja rezultat saradnje Ministarstva kulture, Bokeljske mornarice, Pomorskog muzeja, Opštine Kotor, Biskupije Kotor, Državnog arhiva Crne Gore – Istorijskog arhiva Kotor i OJU Muzeji Kotor. Ove institucije formirale su Odbor za obilježavanje 1210 godina Bokeljske mornarice, kako bi jubilej dobio pažnju kakvu zavrjeđuje. Izložba na Cetinju predstavlja jednu od planiranih aktivnosti.

Picerija i restoran

Potredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Zoran Pažin, koji je otvorio izložbu, istakao je da je riječ o izuzetno reprezentativnoj izložbi koja prikazuje segmente bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa Bokeljske mornarice.

– Ovako duge tradicije, poput Bokeljske mornarice, koja se broji vijekovima, pa čak i milenijumima, po svojoj prirodi teže da potisnu manje jubileje. No, 4dobro znamo koliko novih izazova nosi svaka godina i koliko pritisaka na nematerijalno nasljeđe čini globalizacija. Samo očuvanjem lokalnih zajednica, podršci njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti možemo očuvati i prenositi dalje. Iz tog razloga smatram izuzetno važnim slaviti svaki njen jubilej, a inicijative koje dolaze od samih predstavnika lokalne zajednice, u ovom slučaju organizacije Bokeljska mornarica, tretirati sa posebnom pažnjom – istakao je Pažin.

Admiral Bokeljske mornarice, Antun Sbutega, uvjeren je da će izložba i katalog koji je prati značajno doprinijeti boljem razumijevanju i promovisanju ovog kulturnog dobra. On je takođe podsjetio da je Crna Gora, kako se često s pravom ističe, multietnička, multivjerska i multikulturna država.

– Ona je, iako mala, jedan složeni mozaik sastavljen od brojnih različitih dijelova i važno je, da bi mozaik kao cjelina bio skladan, da svaki njegov dio bude adekvatno valorizovan i dobije pravo mjesto. Bokeljska mornarica je jedan od dijelova toga mozaika i njena afirmacija u Crnoj Gori, koja ju je proglasila nematerijalnim kulturnim dobrom prije šest godina, a prošle godine kandidovala na Listu UNESCO, kao i afirmacija na međunarodnom planu su važne, ne samo za Mornaricu – navodi Zbutega.

Ukazujući na vrijednosti Bokeljske mornarice za Kotor i za Boku, direktor Pomorskog muzeja, Andro Radulović, je istakao da nije slučajno što je krajem 19. vijeka ideja o osnivanju ustanove koja bi sistematski prikupljala, čuvala i prezentovala materijalna svjedočanstva o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke, potekla upravo od Mornarice. Prikupljanje predmeta koji su u vezi s Mornaricom i pomorstvom Boke krenulo je početkom 20. vijeka upravo u palati Grgurina u kojoj je danas i smješten Pomorski muzej, nastao iz legata Bokeljske mornarice.

– Protekom vremena, sa burnim dešavanjima koji su potresali Boku, privlačnu i neodoljivu, strateški – geografski idealno postavljenu, okrenutu oduvijek moru i pomorstvu, podjednako su doticali i naše Udruženje mornara Kotora, odnosno Bokeljsku mornaricu. Kako Boka, tako je i mornarica odolijevala, istrajno opstajala i održavala svoj kontinuitet. Danas, u obliku memorijalnog tijela, djeluje ništa manje i ne manje ozbiljno od vremena za nama. Naravno sa drugim i ponovo veoma ozbiljnim zadatkom – istakao je Radulović.

Prije otvranja izložbe, na Dvorskom trgu na Cetinju, nastupio je Glavni odred Bokeljske mornarice, koji je uz pratnju Gradske muzike Kotor i počasnu paljbu, predao raport ministru kulture, Aleksandru Bogdanoviću. Nakon toga je Bokeljska mornarica otplesala svoje tradicionalno Kolo.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code