Početna Radio Jadran REŠETKA Ep05: “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološki bonus”

REŠETKA Ep05: “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološki bonus”

0

Emisjom “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološli bonus” sjutra nastavljamo sa ekološim serijalom “Rešetka” na talasima Radija Jadran.

Zašto se kod nas ne razvija intezivniji i odgovorniji sistem selekcije i reciklaže otpada kada je to jedan od osnovnih parametara na osnovu kojih se ocjenjuje napredak u pregovaračkom poglavlju 27 o životnoj sredini? Jer, recikliranjem otpada čuvaju se biljni i životinjski svijet, prirodni resursi, smanjuje se zagađenje vazduha, vode i tla, štedi se električna energija, produžava se vijek sanitarnih deponija. Takođe, ako recikliramo možemo postati bogatiji, jer reciklaža podstiče ekonomski razvoj i utiče na otvaranje novih radnih mesta.

Upravljanje otpadom je oblast puna mogućnosti, ali i prepreka. U Herceg Novom se dugo pokušava organizovati primarna selekcija- manje ili više bezuspješno.

Istraživali smo, pored ostalog, hoće li nešto promijeniti novi projekat, u kojem su uz podršku delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na sedamedesetak lokacija u opštini postavljeni polupodzemni kontejneri za suvu i mokru frakciju otpada.

Naš odnos prema selekciji i reciklaži tema je pete emisije serijala “Rešetka”. Možete je pratiti na talasima Radija Jadran, sjutra 12.novembra u podne na 103.2 mhz i 101.7 mhz, putem interneta na našem portalu, a dan kasnije i na Youtubu.

Serijal Rešetka Radija Jadran dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“. Sprovode ga Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, Share fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evopska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code