Početna Radio Jadran REŠETKA Ep06: ”Odosmo li u more-zatrpavanje potoka i izvora”

REŠETKA Ep06: ”Odosmo li u more-zatrpavanje potoka i izvora”

1

Novu, šestu emisiju iz eko serijala Rešetka – ”Odosmo li u more-zatrpavanje potoka i izvora”, možete pratiti danas u podne na talasima Radija Jadran.

Na području hercegnovske opštine još u doba Austrougarske registrovano je oko 200 potoka, a samo Rijeka Sutorina ima 21 pritoku sa lijeve i jednu sa desne strane. Činjenica da Herceg Novi, kao i čitava Boka kotorska, bilježe visok godišnji prosjek padavina, potvrda je ogromnog hidropotencijala!

Posljednjih decenija, sa porastom broja stanovnika i stihijskom gradnjom na području čitave opštine, većina potoka su zatrpani, pregrađeni i pretvoreni u divlje deponije. Gornji tok rijeke Sutorine postao je upojni bunar za mnoge septičke jame, a važna izvorišta pitke vode, poput Opačice i Lovca ugrožena su neadekvatnom gradnjom i neriješenom kanalizacijom.

Takav odnos prema vodotokovima za posljedicu ima i sve češće poplave i nekontrolisane bujice prilikom svake veće kiše.

Kako se sa tim problemima na terenu nose radnici Stambeno komunalnog preduzeća, kako hercegnovski Vodovod štiti od zagađenja Opačicu, te zašto u opštini ne postoji katastar voda niti katastar zagađivača – istraživali smo u emisiji “Odosmo li u more-zatrpavanje potoka i izvora”.

Naši sagovornici bili su direktorica Stambeno komunalnog preduzeća Jasmina Konjević, direktorica preduzeća “Vodovodi kanalizacija” Olivera Doklestić, predstavnik eko udruge iz Mostara, Radoslav Udovičić, mještanin Mojdeža, Mihailo Mišo Zipančić, predstavnici opštinskog Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju.

Emisiju možete pratiti na talasima Radija Jadran, u podne na 103.2 mhz i 101.7 mhz, putem interneta na našem portalu, a dan-dva kasnije biće i na Youtub-u.

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“. Sprovode ga Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, Share fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evopska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code