Početna Radio Jadran REŠETKA Ep08: “Posao vijeka-izvoz grita iz Bijele, kako iz blokade”

REŠETKA Ep08: “Posao vijeka-izvoz grita iz Bijele, kako iz blokade”

4

Nastavljamo projekat Radija Jadran osmom emisijom REŠETKA, koja je na programu danas u podne.

U eko serijalu bilo je neizbježno istražiti priču o remedijaciji tla u bivšem Brodogradilištu Bijela. Emisija nosi naziv “Posao vijeka-izvoz grita iz Bijele, kako iz blokade”.

Posljednjih decenija na ovim prostorima riječ grit bila je sinonim za opasnost po zdravlje, kako za one koji su direktno bili u kontaktu sa njim tako i za sav biljni i životinjski svijet u akvatorijumu i na obali Brodogradilišta u Bijeloj.

Bilo je mnogo pokušaja u bivšem Brodogradilištu da se oslobode grita, a onda je država, koja je prvo pokrenula stečaj u toj kompaniji, našla rješenje za tretman opasnog insustrijskog otpada. Poduhvat remedijacije tla startovao je 2018. kao dio projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, sa zadatkom sanacije 4 crne ekološke tačke, od kojih je jedna upravo u Bijeloj. Vlada se zadužila kod Svjetske banke sa 50 miliona eura. Za dekontaminaciju lokaliteta u Bijeloj opredijeljeno je 23 miliona eura. Izvoz grita krenuo je u martu, a zastao u avgustu prošle godine. Zašto? Šta je zapravo uticalo da španske vlasti ne prodiuže dozvole francuskoj kompaniji Valgo, sa kojom je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine sklopila ugovor o izvođenju radova, za dovoz grita brodovima iz Bijele u Sevilju?

Kako se odvija posao remedijacije obale? Je li na pomolu rješenje za novu lokaciju za izvoz grita? Da li je ugovor sa Valgom validan i kada će ta kompanija početi da plaća penale za neispunjene rokove završetka posla? Hoćemo li i kada se u Biejloj otvori Centar za remont superjahti opet imati grit ili neko drugo zagađenje?

Poslušajte o tome još jednu istraživačku emisiju iz eko serijala Rešetka, danas u podne 3. decembra, na talasima Radija Jadran ili putem interneta.

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

4 Komentari

 1. JBB je i dalje zlatna koka ovih “patriota” koji su ovo svjesno uradili. Dok neko ne bude krivično odgovarao i snosio posledice biće ovako i dalje.

  10
  1
  • UVIJEK BILO NEKOM RAT A NEKOM BRAT .U SVAKO VRIJEME I POLITICKI SISTEM JE IMALO SVOJE ,,PRIVILEGOVANE IGRACE NEKAD ,,KOMUNISTI ,, IMAS KUCU VRATI STAN(N.S) A SA DRPS UNESI LOPATU I METLU I UZMI PAR MILIONA. FINALE JE BANKROT I IMOVINOM PLACAJ DUG I CISTI OKOLINU.DUGOVA IMA JOS OD MASIN BRAVARA J.B. TITA.A KRALI SVI OD CISTACA DO DIREKTORA U ZAVISNOSTI OD MANEVARSKOG PROSTORA.

   4
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code