Početna Radio Jadran REŠETKA Ep09: “Betonizacija – atak na morski svijet i obalni pejzaž”

REŠETKA Ep09: “Betonizacija – atak na morski svijet i obalni pejzaž”

0

Sve agresivniji je napad na obalu duž cijelog Bokokotorskog zaliva. Sa dozvolama ili bez njih, posljednjih godina izgrađene su ponte, mula, plažni barovi, nasipanjem mora stvaraju se novi kupališni prostori, sve do manjih i većih stambenih i turističkih naselja.

To je u fokusu devete epizode iz eko serijala Rešetka Radija Jadran, koju možete slušati danas u podne.

Često smo nijemi ili nemoćni svjedoci kad se dijelovi obale pretvaraju u beton, nestaje priodno zelenilo i pjesak, mijenja se način života. Nepovratno nestaju nekadašnji mediteranski divlji pejzaži, uvale… Umjesto mandraća i lučica niču marine, sve je više betonskih kupališta, nasutih bijelih plićaka u kojima nema biljnog svijeta, rakova, puževa, školjki… Samo je na hercegnovskoj rivijeri preko stotinu plaža dato u zakup da bi se obezbijedila uređena kupališta. Koja je cijena toga?

Šta se dešava sa morskim svijetom u ovakvoj agresivnoj betonizaciji i nasipanju? Lijep pogled sa kopna ima sasvim upozoravajući iz mora.

Kako usporiti, ako nije moguće zaustaviti pritisak na biodiverzitet, staništa i vrste pretvaranjem obale u betonska zdanja, kako se riješiti ispusta industrijskog i komunalnog otpada?

To je tema devete emisije iz seriijala Resetka čiji je naziv “Betonizacija – atak na morski svijet i obalni pejzaž”, a na programu je danas na talasima Radija Jadran u 12 časova.

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code