Početna Eco REŠETKA ep10: “Klizišta prijete – reakcije izostaju – kako priroda odgovara bahatim...

REŠETKA ep10: “Klizišta prijete – reakcije izostaju – kako priroda odgovara bahatim investitorima?”

2

U okviru eko serijala „Rešetka“ danas u podne na talasima Radija Jadran emitujemo desetu epizodu, pod nazivom “Klizišta prijete-reakcije izostaju-kako priroda odgovara bahatim investitorima?”

Činjenica je da je hercegnovska opština zbog pomjeranja, odnosno klizanja tla, najugroženija opština u Crnoj Gori. Na to odavno upozoravaju bokeljski ekolozi navodeći da je od Debelog brijega do Kamenara  aktivno preko 30 klizišta. Posljednjih dvadesetak godina u velikim klizištima stradale su porodične kuće, putna, elektro I vodovodna infrastruktura, ugroženi su I urušeni objekti škola i vrtića, kao i kulturno istorijski spomenici.

Niko ne zna tačnu štetu izazvanu klizištima i odronima zemlje, ali je, kažu stručnjaci, ona višemilionska. Najčešći uzrok pojave klizišta je nestručna, neplanska i prekomjerna gradnja, praćena nelegalnim deponijama građevinskog otpada! U zatrpavanju podzemnih i površinskih voda I stvaranju nelegalnih deponija učestvuju jednako građani, kao i veliki investitori koji rade na važnim opštinskim ili državnim projektima.

U današnjoj emisji podsjećamo na katastrofu koja je 2004.godine zadesila selo  Mojdež , kada se zbog radova u tunelu Potkop pokrenulo tlo i odnijelo kuće i imanja. Ni nakon 16 godina sudski sporovi nijesu završeni , kao ni sanacija Potkopa, a mještani i dalje žive u strahu od nove katastrofe. O tome smo zabilježili svjedočenja mještana.

Podsjećamo i na  2008.godinu kada je klizište na Podima odnijelo nekoliko kuća, a dvadesetak oštetilo. Na sudu je dokazano da je uzrok klizišta deponija građevinskog otpada koja je nastala tokom gradnje puta Meljine –Petijevići. Zbog neodgovornosti Opštine i izvođača radova, novcem svih građana  isplaćene su odštete za urušene kuće. Bilježimo desetogodišnju životnu I pravnu golgotu stradalnika.

U emisiji smo tražili i moguća rješenja, odnosno odgovor na pitanje šta treba mijenjati u sistemu kako bi se osigurao opstanak zdrave prirodne  i održive gradnje. Sagovornici su nam predstvnici struke i urbanističkih vlasti u Opšiti Herceg Novi.

Poslušajte emisiju u 12 sati na Radiju Jadran

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

2 Komentari

  1. Pod 1: Voda se ne može zaustaviti, ali se može odvesti novim tokom. Pod 2: Opština nema zvaničnu deponiju za odvoz zemlje iz temelja i šuta sa građevina.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code