Početna Društvo REŠETKA, finalna emisija: Potrebne hrabre odluke, istrajnost, veća odgovornost prema prirodi

REŠETKA, finalna emisija: Potrebne hrabre odluke, istrajnost, veća odgovornost prema prirodi

3

Od 15. oktobra 2020. godine, svakog četvrtka, zaključno sa 7.januarom ove godine, u programu Radija Jadran mogli ste slušati 12 istraživačkih priča iz oblasti zaštite životne sredine, kao i završnu koja je osvrt na čitav serijal Rešetka.

Iz emisije u emisiju bavili smo se aktuelnim ekološkim temama u Herceg Novom, Boki kotorskoj i šire. Ukazivali smo na probleme, tražili svjedočenja, odgovorne i rješenja, sučeljavali stavove, ali iznosili o primjere dobre prakse.

Sve epizode možete odslušati i na našem you tube kanalu, baš kao i ovu finalnu u kojoj podjsećamo na svih 12 tema koje se bile u našem fokusu protela tri mjeseca.

Evo svih naslova:

„Gdje završava otpad, a gdje bi trebalo“, „Korist I šteta i -Kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda u Herceg Novom”, Ljekovitom igaljskom blatu prijeti zagađenje-upozorenja bez odjeka”,”Bolesna pluća Savinske dubrave” , “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološki bonus”, „Odosmo li u more- zatrpavanje vodotoka i izvora”, „Mogu li biljne štetočine promijeniti svijet koji poznajemo”, „Posao vijeka, izvoz grita iz Bijele – kako iz blokade“,“Betonizacija, atak na morski svijet i obalni pejzaž“m “Klizišta prijete –reakcijeizostaju –kako priroda odgovara bahatim investitorima”, “Zaliv Boke kotorske postaje deponija otpada- treba hitno reagovati”, “Zelena ekonomija, poljoprivreda-ekologija, kako do strateškog cilja”.

Vjerujemo da smo serijalom u godini kada obilježavamo 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom pogurali proces evropskih integracija sa lokala, a sve u kontekstu Poglavlja 27.

Opredjeljenje da se Crna Gora razvija kao ekološka država zahtijeva, međutim, ne samo institucionalni okvir, već posvećenost, istrajnost, hrabre odluke i značajna finansijska ulaganja, a to joj je, pokazali smo ovim serijalom, ipak, nedostajalo.

Čak i onda kada je još 2014. godine obezbijeđeno 50 milioana eura kredita Svjetske banke za sanaciju 4 ekološke crne tačke u našoj zemlji,od kojih je jedna čišćenje lokacije bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela. Jer, uprkos sredstvima, komplikovanim procedurama, dio grita i drugog industrijskog otpada, još je u Bijeloj, iako je remedijacija tla trebalo da bude završenau junu prošle godine.

Deklaracija o ekološkoj državi, svakako, podrazumijeva i svijest svakog pojedinca, koji treba da ima svoj dio odgovornosti prema prirodi, izvoru našeg zdravlja, te da brine o njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

3 Komentari

  1. Studiozno pripremano nema govora.Sad vam predlazem da napravite novi serijal ako ce to da finansira EU – KAKO I ZASTO JE HERCEG NOVI POSTAO KLERO-NACIONALISTICKI GRAD?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code