Početna Radio Jadran REŠETKA: “Mogu li biljne štetočine promijeniti svijet koji poznajemo”

REŠETKA: “Mogu li biljne štetočine promijeniti svijet koji poznajemo”

1

U eko serijalu Rešetka sjutra, u podne, na programu Radija Jadran je emisija “Mogu li biljne štetočine promijeniti svijet koji poznajemo”.

U sjenci pandemije virusa COVID 19 posljednjih mjeseci, ali i godina, odvija se borba protiv biljnih štetočina koje pričinjavaju ekonomsku i ekološku štetu, ali često mijenjaju prepoznatljiv pejzaž nekih dijelova naše zemlje.

U Boki kotorskoj je preko 90 odsto zasada agruma zaraženo vrstom štitastog moljca. Rod maslina je ove godine gotovo potpuno propao kao posljedica napada, moljca masline, svrdlaša i maslinine muve. Plamenac je desetkovao šimšir, a preko 65 odsto palmi uništio je crveni palmin surlaš. Slično je i u susjednim zemljama.

U emisiji “Mogu li biljne štetočine promijeniti svijet koji poznajemo” koja je na programu u četvrtak tačno u podne, bilježimo kakvo je stanje na terenu, ali i pokušavamo odgovoriti ko je kriv za tu pošast, odnosno kako se boriti protiv biljnih štetočina.

Podsjećamo da su Ujedinjene nacije ovu – 2020 godinu godinu proglasile Međunarodnom godinom Zdravlja Bilja .

Cilj je da se podigne globalna svijest o važnosti zaštite zdravlja bilja u cilju smanjenja gladi i siromaštva, zaštite životne sredine, zarad podsticanja ekonomskog razvoja, održive poljoprivrede i bezbjednosti hrane, ali i radi uživanja u ljepotama prirode koju krasi raznovrsnost i ljepota biljnog svijeta.

Poslušajte sedmu epizodu projekta Rešetka na talasima Radija Jadran, sjutra u 12 sati.

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code