Početna Društvo REŠETKA: “Odosmo li u more – zatrpavanje potoka i izvora”

REŠETKA: “Odosmo li u more – zatrpavanje potoka i izvora”

6

U Herceg Novom se nastavlja višedeciijska stihijna gradnja kojom se uništava hidropotencijal i dovodi do katastrofalnih posljedica i klizišta.

Otuda i naslov šeste epizode iz ekološkog serijala Rešetka Radija Jadran “Odosmo li u more- zatrpavanje potoka i izvora”

Bogat hidropotencijal ove opštine prepoznat je još u doba Austrougarske , kada je registrovano 200 potoka uz rijeku Sutorinu sa njene 22 pritoke. Ona je proglašena rijekom od državnog značaja, a posljednjih decenija taj resurs je skoro uništen. Potoci i izvori su zatrpani, neka korita su pretvorena u divlje deponije, a Sutorina je zagađena brojnim kanalizacionim ispustima.

Septičke jame ugrožavaju i izvorište pitke vode “Opačica”, a “Lovac” u Mojdežu skoro je presušio.

Gradjani su prilikom svake veće kiše suočeni sa poplavama, nepredvidivim bujicama, a štete su iz godine u godinu sve veće!

Kako se sa tim problemima na terenu nose radnici Stambeno komunalnog preduzeća, kako preduzeće Vodovod štiti od zagađenja Opačicu, te zašto u Opštini ne postoji katastar voda niti katastar zagadjivača- pitali smo odgovorne u lokalnoj upravi i javnim preduzećima “Komunalno Stambeno” i ” Vodovod i kanalizacija”.

Može li se sanirati već učinjena šteta i koliko će nas to koštati ? Zašto su neki od novijih projekta poput izgradnje kanalizacionog kolektora i marine u okviru kompleksa Lazaret, umjesto rješenja donijeli vise štete?

Poslučajte emsiju i naše sagovornike: Jasminu Konjević, Oliveru

Doklestić, Radoslav Udovičića, Mihaila Miša Zipančića.

Serijal Rešetka dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

6 Komentari

 1. Sve sto je nelegalno i nije odobreno treba preispitati i ukloniti!
  Moraju se kazniti nepocinitelji da bi se ispostovao zakon!
  Vidio sam dosta cijevi iz kojih se direktno izlivaju fekalije u Rijeku Sutorinu i more??
  To se mora ukloniti!
  Oni koji kazu da imaju septicke jame da se provjeri jesu li propisno uradjene da ne cure fekalije i da pokazu rekord o praznjenju!
  Od 90 tih od najljepseg grada se ne ne moze proci od smrada!

 2. Bas smo jadni. Toliko toga ima za rijesit u HN i u CG ali samo pusti partijski interesi presudjuju.Sutorina je kanalizacioni kolektor i odlagaliste gradjevinskog otpada i otpada iz klanice.Svi to znamo ali koga briga?Opstina nema ni katastar vodotoka a mi gradjani bez trunke mozga.

  22
  1
 3. Sto se tice rijeke Sutorine mjestani koji zive uz njeno korito prvi nepostuju zakon,Bacaju sta stignu,drop,gvozdje i ostalo.Ali kada poplavi debelo naplacuju stetu od Opstine.

  20
  4
 4. Prvi korak zaštite je da se vode upišu kao vodna tijela u katastar kao posebne parcele u državnoj svojini.
  Sada uglavnom nisu evidentirane i mnoge se vode kao privatno vlasništvo. Neki se i prodaju, ako ima zainteresovanih, mogu da to završim uz masan procenat. Ionako su puni masti.
  Npr. donji tok rijeke Sutorina se u knjigama vodi kao “državni put”. Vjerovatno ga održava Monteput, zato je uvijek dobro nasut.
  Vodni pojas, u kom je zakonom dozvoljena gradnja samo vodnih objekata, nije evidentiran.
  Zato “višegodišnja gradnja kojom se uništava hidropotencijal” nije stihijska, već planska. Nama su, doduše, planska dokumenta stihijska, sa karakterom elementarne nepogode.

  41

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code