Početna Društvo REŠETKA: “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološki bonus”

REŠETKA: “Selekcija otpada, ekonomska dobit, ekološki bonus”

7

U Crnoj Gori će do 2030.godine morati da bude reciklirano pedeset odsto papira, plastike, metala i stakla. To je trebalo da uradimo do ove, 2020. godine, u kojoj se izdvoji i preradi tek 5-6 procenata otpada.

U Herceg Novom je prošle godine od skoro 25 hiljada tona proizvedenog smeća reciklirano samo 420 tona – uglavnom papira, uz nešto ulja i plastike. Prihodovano je 38 hiljada eura. Mnogo manje nego su troškovi selekcije pakovanja deponovanja, transporta do prerađivača. Ali i to malo je više nego u drugim gradovima u Boki.

Naš odnos prema selekciji i reciklaži tema je emisije iz ekološkog serijala na talasima Radija Jadran u kojoj smo istraživali kako i kada ćemo i mi početi da razvrstavamo smeće koje će se reciklirano ponovo upotrebljavati.

Iz Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Crne Gore najavljuju da će u saradnji sa Delegacijom EU raditi novi državni Plan upravljanja otpadom. Podsjećaju da je napredak naše zemlje ka članstvu u EU, proporcionalan povećanju količina selektivno sakupljenog otpada.

U saradnji sa predstavnicima Delegacije EU, u toku su aktivnosti na obezbjeđenju opreme, kontejnera različitih dimenzija, te presa za baliranje selektovanog otpada, za sve opštine u Crnoj Gori.

Tokom ove godine u Herceg Novom je instalirano 140 takvih kontejnera širom opštine, po dva na jednoj lokaciji, kako bi se u njima sakupljale različite vrste smeća, kaže za našu emisiju vd direkora JP „Čistoca“ Vasilije Seferović. Ali, problem je što se prikupljeni otpad, bar njegova mokra frakcija, ne kompostira. Zašto, ako već postoje postrojenja, dobijena kroz projekte za tri opštine Boke u Grblju?

Na to i druga pitanja koja se odnose na ovu temu slušajte u petoj emisiji iz serijala Rešetka.

Serijal je dio je projekta „Podrška lokalnim medijima-priče iz prve ruke“ kojeg sprovode CGO, B film, SHARE fondacija, Instititut za poslovnu i finansijsku pismenost, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Radija Jadran i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave ili CGO-a, B filma, SHARE fondacije i IPFP-a.

7 Komentari

 1. Ono sto se da primjetiti da kontejneri za plastiku, papir, staklo, vise ne postoje, sve se baca u univerzalne kontejnere generalnog otpada. Civilizacijska zaostalost odvajanja otpada, morati ce biti prevazidjena jer opstanka na nizim civilizacijskim razinama nema. Sad je samo pitanje hoce li radnici Cistoce rucno odvajati otpad staklo, plastika, metal, papir ili ce se nogom nagaziti na vrat opstoj nekulturi, a to je najlakse postici novcanim kaznjavanjem i ostalim mjerama kako se radi na zapadu.

 2. Ako ste ih vec namijenili i postavili, zasto se ne stave uputstva, kako ih koristiti, i sta ubacivati u koji? Isto tako i u koje vrijeme? Pa nije staviti ih samo , i nikoga nije briga. I Vi ste kao zavrsili svoj posao.Van upotrebe , oko njih visoki korov , maltene ti nizi novi kontejneri se ne vide od trave oko njih. Je li cilj bio samo ih dopremiti i montirati? Nista drugo? Ako ste to zeljeli, onda ste uradili posao ,koji je van upotrebe gradjana. Kome sluze? Niti se koriste, niti ko odrzava mjesto oko njih i ne cisti ih. Toliko o nadzemnim novim kontejnerima!

 3. Za radio Jadran da se napise clanak o bahatosti u Ilijinom parku!
  Prvo postavili su kontejnere u parku van svake pameti pa su ih pomjerili za 5 metara i pritom uzorali park, pokidali zivu ogradu, na mjesto gdje su se djeca igrala sada ne moze bez dobrih cizama.
  U ovoj drzavi nema odgovornosti nizasta, ore nas ko kako stigne, a sa drzavnog, a sa lokalnog nivoa!

 4. U Zelenici, konkretno, kod Dzorovog mosta, postoje dva kontejnera , nova. Stoje tu najmanje godinu dana. Van upotrebe su. Prvo je bila zabrana da se ne smiju koristiti. Sad je skinuta zabrana ali se ne mogu otvoriti. Kod nas nista ne funkcionise kao negdje , gdje je to vec normalno i uobicajeno. Kontejneri sluze za ukras. Pogotovo ovi novi , nadzemni. Trebat ce obuka ljudima, za koristenje ili placanje kazni za bacanje okolo.

  11
 5. Ove podzemne kontejnere ste postavili u “Ilijinom parku” u Igalu.Nigdje nije bilo drugog mjesta nego baš tu u parku ispred ulaza u staru fazu (prvu fazu) instituta. Eto vidite kako su stručne osobe na vrhu opstinskih preduzeca.

  11
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code