Revolucionarno: Patent dr Zorice Kojić Beker za uvećanje broja matičnih ćelija u...

Revolucionarno: Patent dr Zorice Kojić Beker za uvećanje broja matičnih ćelija u krvi

6
Podijeli

Među mnogim znamenitim ličnostima koji rado posjećuju Herceg Novi, a često ostaju u anonimnosti, jeste i Zorica Kojić Beker, naučnica ne mnogo poznata ovdašnjoj javnosti. Njeno revolucionarno otkriće u primjeni liječenja matičnim ćelijama Radiju Jadran bio je povod za razgovor.

Dr Zorica Kojić Beker ima medicinsko rješenje za uvećanje broja matičnih ćelija iz krvi, što će pomoći u suzbijanju degenerativnih promjena na ostalim ćelijama u organizmu, odnosno sprječavanju nastanka i liječenju autoimunih bolesti.

Picerija i restoran

Matične ćelije danas se uzimaju iz pupčane vrpce i čuvaju u bankama, na čemu pojedine kompanije zarađuju veliki novac, a količine matičnih ćelija čuvane na taj način nekad ne mogu biti dovoljne za liječenje, upozorava ona:

– U pupčanoj vrpci nalazi se oko 100 hiljada matičnih ćelija, a za jednu uspješnu transplataciju potrebno je 2 miliona po kilogramu težine pacijenta. Za mene je čist bezobrazluk ubjediti ljude da čuvaju tako malu količinu za ogromne sume novca. Oko 3 hiljade dolara košta to čuvanje. Međutim, te kompanije kriju činjenicu da, u slučaju potrebe, moraju da kupe još ćelija od drugih donora, jer količina koja se nalazi u vrpci nije dovolja – objašnjava dr Zorica Kojić Beker.

Protein Aca i embrionalne ćelije

Nakon otkrića novog proteina, kojeg je po sinu Aleksandru nazvala Aca, i njegove izolacije, Zorica je shvatila o kakvom se zapravo medicinskom proboju radi.

– Funkcija tog proteina je da u krvi, kada se aktivira, umnožava matične ćelije, koje mi normalno imamo u organizmu, ali u jako maloj koncentraciji. Matične ćelije pomažu izgradnju tkiva. Adultne matične ćelije izgrađuju ono tkivo iz kog smo ih izolovali. Odnosno, matične ćelije iz krvi mogu da izgrade samo krv i to je njihovo ograničenje. Ali, u situaciji kada neko boluje od leukemije ili kada je riječ o autoimunim bolestima, kao kod nas, gdje je nakon bombardovanja mnogo djece oboljelo, onda je količina matičnih ćelija, čiji je zadatak da regenerišu tkivo, suviše mali – navodi ona.

Aktivacijom proteina Aca broj matičnih ćelija se drastično uvećava, pa iz 30-ak miliitara krvi u kojima se nalazi par hiljada ćelija, mogu se dobiti milioni. Ovaj protein izaziva uvećanje broja ćelija i njihovu tzv. diferencijaciju, odnosno vraćanje statusa ćelije u primitivniji oblik, od adultnih ćelija sve do embrionalnih.

Kada se dobije ćelija sa embrionalnim statusom, moguće je razvijati u bilo kojem pravcu. Embrionalna ćelija ima veliko jezgro u kojem se nalazi genetski kod za sve. Stavljanjem takve ćelije u organski rastvor ili u određeni dio tijela, ona počinje sa razvojem uz pomoć genetskog signala koji dobija iz tog dijela tijela, priča nam ova naučnica.

– Tako smo mi, a sa mnom u timu radi i jedan Novljanin, Ivan Zipančić, uspjeli da napravimo čak i neuronalne ćelije. Napravili smo sve moždane ćelije od krvi, aktivirajući Aca protein, a dobili smo i ćelije jetre, kože, kostiju – objašnjava ona.
Tim dr Zorice Kojić Beker trenutno je posvećen takozvanim “3D ćelijskm kulturama”, odnosno razvoju biotehnologije koja će zamjeniti transplataciju organa.

Nedostatak finansija

Da bi svoj patent usavršila do nivoa kada će on moći da se primjenjuje u medicini, dr Kojić Beker je potrebno puno novca, jer je očekuju klinička istraživanja, s obzirom na to da je teorijski dio uspješno okončan, kao i eksperimenti na laboratorijskim miševima.

Otrkiva nam da su na Vojnomedicinskoj akademiji u Srbiji njenim patentom bili oduševljeni, ali da institucije u toj zemlji nemaju dovoljno sredstava da finansiraju dalje istraživanje.

– Imam svjetski patent i ne mogu više da finansiram istraživanja. Do sada sam sve sama ulagala i ostala bez ičega. Prodala sam porodičnu kuću, uložila sam 35 godina života. Ministarstvo nauke u Srbiji ponudilo mi je 500 eura mjesečno, a meni su potrebne stotine hiljada eura – kazala je otvoreno naša sagovornica.

Čak ni u Njemačkoj, gdje danas živi, nema uslova i načina da se kliničko istraživanje sprovede. Jedan period je radila u Nju Jorku, da bi poslije par godina prešla u Španiju.

Sabotaža farmaceuta

U ovo revolucionarno otkriće, univerzalni lijek koji može smanjiti smrtnost i drastično poboljšati život savremenog čovjeka, dr Kojić Beker je uložila koliko je mogla, pa su na red došle svjetske medicinske institucije.

Rad je poslat vodećem naučnom časopisu za biomedicinu u svijetu, pod nazivom “Nature”, koji je odbio objavljivanje, jer iza njega nema kliničkog istraživanja, iako je objašnjen kompletan mehanizam.

– To je bila bukvalno sabotaža farmaceutskih kompanija. Rad smo ponudili i časopisu “Cell”, ni oni nisu htjeli da ga objave. Tada smo shvatili da nema šanse da će nam objaviti rad, jer je javna tajna da iza “Nature”- a i ostalih čaospisa stoje farmaceutske kompanije – navodi ona.

Radovi su objavljeni u Rusji, nakon jedne serije predavanja koje su tamo održane, da bi kasnije našli mjesto i u časopisu koji njemačka kuća Springer štampa za američko tržište, a u kojem objavljuje naučne radove ruske federacije.

– Za nepovjerovati je da je to, ipak, preko ruske Akademije, izašlo u američkim naučnim krugovima, iako su tamo htjeli sve da sakriju. A nakon toga su počeli pozivi poštenog svijeta, poštenih naučnika – istakla je dr Zorica Kojić Beker.

Zato su podrška vodećih medicinskih institucija i velika ulaganja u dalja istraživanja neophodni kako ovo revolucionarno otkriće ne bi lako bilo zaboravljeno.

6 Komentari

  1. U svijetu bezgranične zavisnosti od novca samo sebi lično može čovjek produžiti život i to vrlo lako i jednostavno,ako uključi mozak na pravi prekidač,jer je tu genetski kod za sve.

  2. Čestitke redakciji radija JADRAN na tematskom osvježenju programskog sadržaja. Članak je razumljiv laičkoj javnosti iako mu od ključnih poruka i informacija ništa nije uskraćeno (što je i najvažnije). Po meni, radi se o otkriću koje je nesumnjivo vrijedno Nobela, ali kad od dr Kojić Beker saznamo šta radi farmaceutska mafija i ini kojima je cilj da na svijetu ima što više hronično bolesnih, onesposobljenih i starih, zavisnih od gomile ljekova svaki dan, sve je, nažalost, jasno!
    Čestitke i poštovanje za dr Kojić Beker i njen tim.

  3. Država nema para za ovo a za gluposti ima. Zašto bi država izdvojila novac za nešto što bi moglo da spasi i izleči građane, Razne političke kampanje se plaćaju, armaeutska mafija proizvodi bolesti pa onda prodaje lekove za iste, nikome ne odgovara zdravo stanovništvo. umesto da se finansiraju razne gluposti oje bi bilo da se finansiraju ovakva istraživanja koja mogu da doprinesu izlečenju mnogih bolesti . Život nema cenu, ali ramaceutska mafija pokušava na sve načine da smanji populaciju , a da zdrav život bude privilegija samo bogatih.

    10
  4. Čudno kako ovako lijepa vijest, i veoma veoma značajna nije prokomentarisana. A da nam se obratio neki poltron iz grupacije depresivnog lopova ,zvonilo bi na sva zvona. Tragedija nacije je dosegla nevjerovatne obrise. Vama svaka čast gospođo !

    21

Ostavite komentar

*

code