Ribarima i školjkarima Herceg Novog, Kotora i Tivta podrška od preko milion...

Ribarima i školjkarima Herceg Novog, Kotora i Tivta podrška od preko milion eura

0
Podijeli

Predstavnicima ribarskih udruženja, ribarima i uzgajivačima sa područja Herceg Novog, Kotora i Tivta, u Institutu za biologiju mora predstavljene su mjere Agobudžeta za 2018. godinu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su uslove, kriterijume i način prijavljivanja za agrobudžetsku podršku za sektor ribarstva i marikulture.

Picerija i restoran

Kao i prošle godine, podrška u iznosu do 50 odsto ukupne investicije oprediljena je za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim pelagičnih resursa, zatim za mali privredni ribolov za plovila do 10 m LOA. Isti procenat podrške dobijaju i uzgajivači koji se bave marikulturom za poboljšanje efikasnosti i konkuretnosti.

Posebna pažnja bila je posvećenja novinama u odnosu na prethodnu godinu, kao i procedurama realizacije javnih poziva. Kroz diskusiju prisutni su imali priliku da otklone sve nedoumice.
Posebno je bilo interesovanje predstavnika malog obalnog ribolova, kao i uzgajivača riba i školjaka. Teme razgovora ribara sa predstavnicima Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede bile su i ostale aktivnosti na poboljšanju sektora ribarstva u narednom periodu, kao i zajednički i partnerski pristup realizaciji tih aktivnosti.

Sektor ribarstva kroz Agrobudžet za ovu godinu podržan je kroz dva programa: razvoj sektora morskog ribarstva i marikulture i razvoj sektora slatkovodnog ribarstva i akvakulture.

Obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.043.000€, što je povećanje od 135% u odnosu na prošlu godinu.

Pored podrške profesionalnim ribarima i unapređenju sektora marikulture, posebna pažnja biće posvećena mjerama za održivo upravljanje i očuvanje resursa ribe i drugih morskih organizama.
Podršku će uslijediti za nabavku i instalaciju neophodne opreme za mjesta prvog iskrcaja duž naše obale, uspostavljanje elektronskog sistema prikupljanja podataka i sljedljivosti u malom obalnom ribolovu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code