Početna Eco Ribarima i uzgajivačima bespovratna podrška za investicije

Ribarima i uzgajivačima bespovratna podrška za investicije

0

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške razvoju sektora morskog ribarstva, marikulture i slatkovodne akvakulture.

Objavljena su tri javna poziva za morsko ribarstvo – poziv za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov pelagičnih resursa i poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu za plovila do 10 metara. Takođe, objavljeni su javni pozivi za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture.

– Profesionalni ribari na moru mogu da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, zamjenu pogonskih generatora, nabavku opreme za ribolov, plovidbu i opremu za čuvanje ribe zarad podizanja standarda bezbjednosti hrane. Pored navedenih prihvatljivih investicija, ribari u malom obalnom ribolovu mogu ostvariti i podršku za kupovinu plovila, u skladu sa određenim kriterijumima propisanim javnim pozivom – saopšteno je iz Ministarstva.

Ovom mjerom ribarima će biti omogućena bolja bezbjednost i sigurnost na moru, kao i efikasniji ulov ribe.

Visina podrške kroz javne pozive za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa iznosi do 50% od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 10.000 € po plovilu, a za mali obalni ribolov maksimalno do 5.000 € po plovilu. Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do 7.000 €.

Kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opremu za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište. Podržavaju se i investicije za nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora.

Značajno veća podrška i izgradnja ribarskih luka

Agrobudžetom za 2019. godinu obezbijeđeno je za podršku ovom sektoru 1,5 miliona eura, što je povećanje od 49% u odnosu na prošlu godinu. U dijelu morskog ribarstva i marikulture, podrška je kreirana u skladu sa Strategijom ribarstva Crne Gore i pravilima Zajedničke ribarske politike EU.

Pored podrške koja će se realizovati kroz ove javne pozive, poseban impuls razvoju morskog ribarstva daće realizacija MIDAS II projekta, unaprijeđenju kopnene infrastrukture za ribare, kao što su nabavka i instaliranje opreme za mjesta prvog iskrcaja i izgradnja ribarskih luka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code