Početna Oko nas Kotor “Riječ više o Crnjanskom” u Galeriji solidarnosti u Kotoru

“Riječ više o Crnjanskom” u Galeriji solidarnosti u Kotoru

1

U okviru dokumentarne izložbe legata Miloša Crnjanskog “Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom…” u Galeriji solidarsnoti u Starom gradu u Kotoru, u srijedu 12. decembra biće upriličeno književno veče pod nazivom “Riječ više o Crnjanskom”.

Crnjanski danas s aspekta javnog interesa i pozicija vlasti, dekonstrukcija tradicije i ishodišta nove osjećajnosti u poeziji Miloša Crnjanskog, Crnjanski u nastavi, teme su koje će biti u fokusu razgovora.

O Crnjanskom će govoriti: sekretarka Sekretarijata za sport kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Jelena Vukasović, zatim profesorica srpskog jezika i književnosti, Jasmina Bajo, kao i profesorica jezika i književnosti, bibliotekarka u Muzeju grada Perasta Maja Grgurović. Moderatorka večeri je arhivistkinja u Muzeju grada Peasta, Mirjana Vukasović.

Gostujuća izložba Narodne biblioteke Srbije u Galeriji solidarnosti Kotor, povodom 125. godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog, pisca koji je svojim stvaralaštvom značajno obilježio razvoj moderne književnosti otvorena je 16. oktobra.

Na izložbi su predstavljeni dragocjeni prikazi piščevih dokumenata, književnih djela u rukopisu, fotografija, knjiga sa bilješkama, kao i snimak posljednjeg intervjua za Televiziju Beograd.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“, na izložbi su predstavljena prva izdanja najznačajnijih objavljenih piščevih djela, ali i knjižica „Boka Kotorska“ (Jadranske straže, 1928), pisana kao bedeker za potrebe popularisanja začetaka turizma kod nas.

U godini kada se obilježava i 100 godina od objavljivanja drame „Maska“, prve knjige Miloša Crnjanskog, posjetioci izložbe su u prilici da na svojim tablet uređajima i mobilnim telefonima čitaju digitalnu kopiju tog prvog izdanja.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Izložba je otvorena do 16. decembra 2018. godine.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code