Rijetki gost Crne Gore: Crna roda

Rijetki gost Crne Gore: Crna roda

2
Podijeli

Prilikom monitoringa ornitofaune Ulcinjske solane ovog vikenda, uočena je mlada crna roda (Ciconia nigra), rijetki gost Crne Gore. Krajem septembra ove godine dvije jedinke ove vrste uočene su na prostoru Nikšićkog polja, što predstavlja prvi nalaz za taj lokalitet, dok na prostoru Ulcinja nisu posmatrane od 2002. Godine, navode iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

– Crne rode uglavnom migriraju do kraja oktobra, a s obzirom da je primjećena krajem druge dekade novembra vrlo je moguće da se radi o jedinki koja će zimu provesti na prostoru Ulcinja. Ovo je još jedan pokazatelj koliki značaj ima Ulcinjska solana za ptice, bilo da se radi o njihovoj migraciji, zimovanju ili gniježđenju. U prilog tome ide i broj od preko 250 registrovanih vrsta ptica, gotovo polovine ukupnog broja ptičjih vrsta u Evropi, kao i preko 50 gnjezdarica – kaže Jelena Janjušević iz Centra.

Picerija i restoran

Crna roda je skrovita i povučena vrsta, zbog čega se jedinke rijetko uočavaju, čak i na mjestima gdje gnijezde. U odnosu na bijele rode (Ciconia ciconia), koje nas ove godine posjećuju u brojkama koje su nezapamćene u skorijoj ornitološkoj istoriji, crne rode se razlikuju ne samo po izgledu već i potpuno drugačijem tipu staništa koji naseljavaju. Naime, one gnijezde u starim i gustim šumama u blizini ili u samim močvarama, često blizu većih vodotoka. Gnijezdo prave visoko na drveću, koje se dosta teško evidentira, kao i prisustvo samih roda. Moguće ih je vidjeti na hranjenu, poslije jačih kiša kada posjećuje bare u blizini.

U okolnim zemljama gnijezde najčešće uz veće rijeke, u poplavnim šumama Posavine, Podravine i Podunavlja. Crne rode su, kao i bijele, monogamne što znači da se jedan par odlučuje na vjernost tokom čitavog života, odnosno do smrti jednog od njih. Ugrožene su sječom starih stabala, isušivanjem močvara i regulacijom rječnih sistema. Okolina Ulcinja, sa plavnim livadama oko Bojane, kao i Šasko jezero, pored Skadarskog jezera, predstavlja potencijal za gniježđenje ove vrste.

Bijele rode, kao najbliži rođaci crne rode, ove godine su tokom preleta u većem broju boravile na više lokacija u Crnoj Gori. Najbrojnije su bile u Nikšiću, gdje ih je konstatovano čak 20. Kasnije su primjećene u Pljevljima, Beranama, Rožaju, Podgorici, Igalu, Ulcinju, a nedavno i u Sutomoru. Nakon uginuća Perke i Perka u Beranama, Crna Gora je ostala bez jedinog gnjezdećeg para, međutim, ove sezone su na istom gnijezdu boravile dvije mlade ptice, novoformirani par, još polno nezreo, ali čije uspješno gniježđenje u Centru očekuju naredne godine.

Kuriozitet seobene sezone svakako predstavlja podgorička roda koja od ljeta boravi na rijeci Morači, a posmatrana je u Rogamima, Zagoriču, boravila je i u dvorištu KBC-a, a najčešće se može vidjeti kod kolektora. Imajući u vidu da su sve rode već otišle, postoji opravdana bojazan da će poput mnogih roda prošle godine u Evropi, prezimiti u našem glavnom gradu – zakljujučuju u Centru za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code