Početna Društvo Rimokatolici obilježavaju Uskrs u molitvama kod kuće, na misama samo sveštenici

Rimokatolici obilježavaju Uskrs u molitvama kod kuće, na misama samo sveštenici

8

Vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti naredna tri dana proslavljaju vjerski praznik Uskrs.

Neradni dani za zaposlene rimokatoličke vjeroispovijesti biće petak, nedjelja i ponedjeljak, saopšteno je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Iz tog resora su naveli da vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo tri dana radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Uskrs. “To su petak, 10. april, nedjelja, 12. april i ponedjeljak, 13. april”, u skladu sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika.

“Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove, preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu”, kaže se u saopštenju.

Kotorska biskupija: Prvi put u istoriji nema okupljanja u crkvama

Iz Kotorske biskupije podsjećaju:

„Veliki ili Sveti tjedan duhovno i liturgijski najintenzivniji je period liturgijske godine. Ove godine, prvi put u istoriji širom svijeta župne zajednice neće moći da se okupe u svojim crkvama kako bi zajednički proslavili.

No, ovakva situacija nas ne treba spriječiti da se kao vjernici, u svojim porodičnim domovima posvetimo molitvi i razmatranju otajstava Hristove muke, smrti i uskrsnuća. Stoga je i raspored liturgijskih slavlja indikativan kao vrijeme u kojem su vjernici pozvani da se duhovno sjedine sa svojim župnikom“, kaže se u obavještenju.

Iz Biskupije pozivaju vjernike da nastoje odvojiti posebno vrijeme, po mogućnosti ono u koje će sveštenici slaviti u crkvama, bez prisustva zajednice, i duhovno se povezati s cjelokupnom župnom zajednicom:

-Kroz veliki tjedan ne bi trebalo da izostan ni privatni pohod našim crkvama, koje će biti otvorene za molitvu, pri čemu se treba pridržavati svih zdravstvenih i higijenskih propisa koji su trenutno na snazi“, navodi se na sajtu biskupije.

Raspored bogosluženja u Herceg Novom:

Bogosluženja za Sveto Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Herceg Novom biće služena po sljedećem rasporedu:

– Veliki Četvrtak – Misa večere Gospodnje u 17 sati, crkva Sv. Antuna

– (10.4) Obredi Velikog Petka u 17 sati, crkva Sv. Antuna

– (11.4) Misa Vazmenog bdijenja na Veliku subotu u 20 sati, crkva Sv. Leopolda

– (12.4) Misa uskrsnuća Gospodinova u 10 sati, crkva Sv. Antuna

8 Komentari

 1. Evo cuh kako zvoni manastir Savina a u Boku nikad pravoslavne crkve na katolicki veliki petak nisu zvonile i obrnuto. Neki novi ljudi uvode neka nova pravila…

  3
  2
 2. Pada u vodu priča o nevjerovatnim moćima svih religija, mošti, ikona, crnog kamenja i čega sve ne. Svijet je, u vrijeme velikih naučnih saznanja, zreo za novi humanizam i renesansu, oslobođenje od stisnute svijesti.

  9
  7
  • Е хвала ти Бокачо на оваквом мисаоном обухвату, од сада па надаље ниједна религија више не постоји. 😀

   3
   9
   • Oni koji rukovode svim religijama, dobro znaju da ne postoji. U suprotnom, ne bi najveći zločini i masakri u istoriji čovječanstva bili počinjeni u ime religije koja, na papiru, propagira mir i bratstvo među ljudima. Koriste svoje vjernike/podanike kao izvor finansija i sredstvo za ostvarivanje svojih svjetovnih ciljeva.

    6
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code