Početna Društvo Rimokatolici proslavljaju Uskrs

Rimokatolici proslavljaju Uskrs

8

Najveći i najvažniji hrišćanski blagdan, Uskrs, proslavljaju rimokatolički vjernici. U crkvama u Boki kotorskoj i katedrali Svetog Tripuna služe se mise i Blagoslov jela, a u domovima vjernika su bogatije trpeze, sa farbanim jajima, koja su simbol Uskrsa i predstavljaju rađanje.

Uskrs uvijek pada u nedjelju, ali pripreme i obilježavanje počinju u četvrtak večernjom misom. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uveče uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Prema hrišćanskom vjerovanju Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krst u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Don Sinišae Jozić: Poruka Uskrsa je poruka nade

“Ovo je dan što ga učini Gospodin. Radujemo se i kličimo!”- navodi  u uskršnjoj poruci vjernicima župnik župe Sv. Jeronima  u Herceg Novom, don Siniša Jozić.

„Ovako pjeva Crkva o tajni uskrsne noći i prenosi je nama. Ovaj je dan samo Bog mogao darovati: dan kada je smrt uništena i kad nam je život zauvijek darovan. Krist je uskrsnuo! Raskinuti su lanci beznađa. Gledamo uskrsloga i proslavljenog Gospodina i znamo: Uskrs je zadnja riječ koju je Bog izrekao o svome Sinu koji je postao čovjekom. U tom spasonosnom događaju milosrđe postaje jače od krivice, pakost se pretvara u pokajanje, a mrak biva ranjen zrakom nade“- poručuje don Siniša Jozić.

Kako je dodao, uskrsnuće Gospodinovo nije samo povijesna činjenica, nego je i današnji događaj koji se neprestano ponavlja. Ta se činjenica odnosi na svako ljudsko biće: pod uvjetom da je voljno otvoriti svoje oči, um i srce Gospodinu.

„Po uskrsnuću, čovjek prelazi iz tame u svjetlost, iz smrti u život, iz grijeha u milost i svetost, iz ropstva u slobodu. Stoga, poruka Uskrsa je poruka nade. Poruka za cijelu Crkvu, preko Crkve, preko nas, kroz nas i naš život. Nemojmo ostati na Velikom petku, nego otkotrljajmo grobni kamen naših robovanja i izađimo iz groba.

Zato želim uskrsnog svjetla i Kristova mira osobito onima koji su klonuli duhom ili možda izgubili nadu. Po tom svjetlu neka im bude radost u srcu i blagoslovljen Uskrs.

Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni, želim da svoje rane liječe u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade.

Uskliknimo zajedno s apostolom Pavlom: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?“ (1 Kor 15, 55).

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade!“ – navodi se u uskršnjoj poruci župnika župe Svetog Jeonima u Herceg Novom, don Siniše Jozića.

8 Komentari

 1. BOKA KOTORSKA JE SINONIM KULTURE I VASPITANJA I POSTOVANJA BEZ OBZIRA NA KONFESIJU I KO JE JEDNOM BIO U BOKU NIKAD JE NE NAPUSTA..U PREVODU OD VUKA NIKAD NE MOZE BITI KUCNI LJUBIMAC PISMENOME JASNO .

  18
  5
  • BOKA KOTORSKA JE SINONIM KULTURE I VASPITANJA I POSTOVANJA BEZ OBZIRA NA KONFESIJU I KO JE JEDNOM BIO U BOKU NIKAD JE NE NAPUSTA..U PREVODU OD VUKA NIKAD NE MOZE BITI KUCNI LJUBIMAC PISMENOME JASNO .

   17
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code