Početna Oko nas Kotor Risan i Perast spojeni pješačkom stazom, u sljedećoj fazi tri kupališta

Risan i Perast spojeni pješačkom stazom, u sljedećoj fazi tri kupališta

7

Otvorena je 2, 1 km duga pješačka staza od Risna do Perasta, čija je izgradnja počela prije dvije godine i koštala 800 hiljada eura. Sprovedena je u IV faze, koje je u potpunosti finansiralo Morsko dobro.

Foto: Skala radio

To je značajna investicija po više osnova, kazao je tokom obilaska direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić.

Važno je bilo da se dobije funkcionalna komunikacija između dva mjesta, pogotovo za Perast koji, kako smatra, doživljava intezivni turistički razvoj. Staza ima svoj bezbjednosni aspekat između dva turistička mjesta i vizuelno i arhitektonski u saglasnosti je Uprave kulturnih dobara, kompletno pokrivena javnom rasvjetom sa 75 kandelabera:

“Staza je važna i zbog toga što nakon usvajanja DSL 10 u ovom dijelu se otvara mogućnost da se naprave tri nove plaže koje će biti investicione i gravitirati upravo novim parkinzima u okviru pješačke staze. Sljedeći naš korak je izgradnja tri nova kupališta kako bismo povećali kapacitet, što je zanačajno za goste i za lokalno stanovništvo”, kazao je Jelušić.

Predstavnik MZ Risan, Špiro Čučković, poručio je da dijeli osjećanja Rišnjana što su ovakvim infrastrukturnim projektom, ključnim za razvoj turizma, povezani sa Perastom.

“Dugo smo čekali na izgradnju staze, a nadamo se da će ona predstavljati osnovu za dalju valorizaciju obale. Risnu je izgradnja ove staze posebno značajna jer grad kao osnovnu i jedinu stratešku granu ima turizam”, kazao je on.

Predsjednica Društva prijatelja grada Perasta Marina Brainović kazala je da se izgradnjom šetališta pružila mogućnost svima koji vole da šetaju ili trče da budu bezbjedni, budući da su saobraćajne gužve konstantne, a putevi uski, te da do sada pješaci tim potezom nisu bili bezbjedni:

,,Šetalište je lijepo urađeno, ali građani se pitaju zašto prema Perastu nije ostavljeno više parking mjesta budući da su tu i ranije postojala proširenja. Svi koji dolaze u Perast surijeću se sa problemom parkinga, kao i mi mještani, jer nema parkinga ni za nas kada krene sezona”, navela je Brainović.

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić dodao je da ih u narednom periodu očekuje izgradnja pješačke staze koju pokušavaju da dogovore u saradnji sa Opštinom Tivat – od Lepetana do ulaska na trajekt, izgradnja trga i šetališta u Sutomoru po “modelu” tivatskih Pina, te najznačajniji projekat – izgradnja lungo mare šetališta u Budvi, od starog grada do Bečića, dugog 5,5 km.

7 Komentari

  1. E moj Jelusicu.
    Za 800000 bi napravio od Morinja do Oravca setaliste i da mi cetvrtina novca cisto ostane.. Ma nema jos 10 godina kako ste zapoceli tu rabotu.. Na lopatu bi prije zavrsili.
    Rasvijeta postavljena po sred seralista,zatvorena sva prosirenja i parkinzi pored puta,a ti najavljujes tri kupalista koja ce gravitirati postojecjim parkinzima?!!

    11
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code