Početna Bokun Risanski makaruli sukani na iglu (recept Dese Čučković)

Risanski makaruli sukani na iglu (recept Dese Čučković)

4

Jedno od tradicionalnih bokeljskih jela jesu i čuveni risanski makaruli u čiju čast već osam godina traje i manifestacija u organizaciji Udruženja “Žene Risna”.

Makaruli su jelo koje se nekad serviralo na slavama i svadbama. Vrijedne risanske domaćice sukale su ih na iglu i spremale uz toć od junetine.

Origanlni recept čitaocima portala Radija Jadran poklanja Desa Čučković.

Potrebno:

1 kilogram oštrog brašna tip 400,

2 jaja,

2-3 kašike ulja, so

Priprema:

Zamijesiti sa mlakom vodom malo posoljenom. Tijesto treba da bude tvrdo da se može oblikovati na iglu, pa je potrebno dobro natirati. Mijesiti sve dok se ne bude odvajalo od ruku, zatim ga ostaviti da odstoji oko jedan sat i opet natirati.

Kidati rukom komadiće, malo uvaljati u brašno i laganim pokretima ruku sukati oko  igle (koristiti deblju iglu za pletenje čarapa). Kad je osukano tijesto oko igle polako izvaditi iglu i ređati  makarule na ravnu površinu, najbolje na platneni stolnjak,  jedan do drugog,  tako da se ne dodiruju, sve dok se tijesto potroši.

U ključalu vodu, malo posoljenu, polako ih stavljati da se kuvaju. Najprije one koji su prvi sukani pa redom. Potrebno je često miješati laganim pokretima i paziti da ne zagori.

Kuvati 40 do 45 minuta. Kad su kuvani izvaditi ih iz vode preliti uzavrelom domaćom mašcu, ili uljem i onda posuti gratanim sirom iz salamure.

Prvi makaruli su ovako pravljeni i bili obavezno jelo na slavama, svadbama i svim značajnijim i svečanijim događajima. Kasnije u Risnu domaćice su pravile čuveni domaći toć od junetine, koji se satima šufigavao, uz dodatak brojnih začina, kao preliv za makarule. To su stari poznati  Risanski svatovski makaruli.

4 Komentari

  1. Šjor Kosto ….nije bas tako. Makaruli ,ili makaroni,su šuplji ali se ne kuvaju 45 minuta,inače se napravi palimbrod…kuvaju se 5-6 minuta . Oni bez šupljine se kuvaju malo duže… Pravljenje makarula smo nasledili od italijanske kuhinje,iako smo to preinacili…kao,uostalom,i ostale tipicne recepte Boke…

    6
    1
  2. Puštite vi Risan…makaruli nisu šuplji već se između dlanova prave valjkasti i lijepo se zaduše na mast,pospu gratanim sirom i prije svega se jedu na bijele poklade.Ako su izbušeni iglom,to je već pašta šupiota.Ako se prem,bokunčići tjesta bez jaja osuše da mogu durat….to su satrmači.

    9
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code