Početna Oko nas Kotor Risanski vremeplov uz književno stvaralaštvo Miraša Martinovića i izložbu fotografija

Risanski vremeplov uz književno stvaralaštvo Miraša Martinovića i izložbu fotografija

0

U sklopu projekta Risanski vremeplov sjutra veče su dva programa: veče književnog stvaralaštva Miraša Martinovića pod nazivom Teuta – inspiracija, mit i istorija, i izložba starih fotografija Risna – naziva Risan kroz vrijeme. Oba događaja će se održati u utorak na lokalitetu Rimski mozaici sa početkom u 20 časova.

Miraš Martinović, jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom Mit o Trešnji, nagrađenom književnim priznanjem Lazar Vučković. U regionu i šire prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: Putevi Prevlise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine.

Autor je i nekiliko romana: Jeretik, Vavilonski mudraci, Poslednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjigu priča Povatak u Aleksandriju.

Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje i pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašpatavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena i Dan koji nije prošao.

Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Razgovor s autorom vodiće Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Izložba Risan kroz vrijeme kroz stare fotografije prikazaće bogatu istoriju najstarijeg grada u Boki. Fotografije sakupljene po škrinjama, albumima, arhivama i spomenarima risanskih porodica i ljubitelja ovog drevnog gradića predstavljaće svojevrsni vizuelni vremeplov, ali i adekvatnu pozadinu književnom stvaralaštvu Martinovića.

Realizatori programa su NVO Koltrina i MZ Risan. Cilj projekta je oživljavanje bogate istorije Risna kroz više kulturnih sadržaja. Program Risanski vremeplov podržao je kotorski Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code