Početna Ekonomija Ritz Carlton mora početi gradnju na Luštici do maja, ukoliko “prođe” HIA...

Ritz Carlton mora početi gradnju na Luštici do maja, ukoliko “prođe” HIA studija

0

Konzorcijum Northstar d.o.o. Podgorica i EQUEST Capital Limited Jersey UK mora najkasnije do 27. maja ove godine nadležnim organima da podnese prijavu gradnje kompleksa Montrose, odnosno Ritz Carlton Montenegro na Luštici.

Iz konzorcijuma su istakli da pozitivna HIA studija nije jedini preduslov za početak izgradnje, već je nakon njenog dobijanja potrebna i tehnička ocjena ICOMOS-a. Ukoliko se ne dobije pozitivna HIA studija na idejno rješenje, revident neće dati saglasnost, čime bi prijava za gradnju bila odbačena. Međutim, ukoliko HIA studija bude pozitivna sve će biti spremno za gradnja u maju 2020. godine. Tokom ove godine investitor bi trebalo da uloži 39.620.000 eura.

To se navodi u Izvještaju o realizovanim investicijama shodno Odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Luštica za period od 20.12.2018 – 30.11.2019. godine.

Aktom od 28.novembra prošle godine, investitor je informisao Sekretarijat za razvojne projekte da će po okončanju izrade šematskog dizajna početi izradu glavnog projekta za I fazu izgradnje. Takođe, naveli su da je izrađena projektna dokumentacija za potrebe budućeg gradilišta.

U proces projektovanja šematskog dizajna uključeno je preko 150 inženjera. Sa hotelskom grupacijom Marriott International, konzorcijum je potpisao ugovor 31. jula 2019. godine, čime se investitor obavezao na garanciju od 30 miliona da će projekat biti završen u dogovorenim rokovima, kao i krovnom garancijom od 120 milona eura, da se I faza projekta izgradnje hotelskih sadržaja i vila završi do 2023. godine.

Minimalna ulaganja 80 miliona eura

Minimalna investiciona obaveza iznosi 80.000.000 eura i predstavlja dio troškova koje plaća ili preuzima konzorcijum ili bilo koja treća strana za ispunjenje obaveze izgradnje za Fazu 1 od planirane četiri. Preostali iznos od 130.000.000 eura konzorcijum ima pravo da investira, nakon izvršenja minimalne investicione obaveze, u Fazu I i Fazu II, što ukupno iznosi 210.000.000 eura.

Investicioni period počinje da teče 30 dana nakon potpisivanja protokola o otpočinjanju minimalne investicione obaveze, pri čemu je precizirano da se konzorcijum isključivo obavezuje da će u roku od pet godina realizovati minimalnu investicionu obavezu u skladu sa Anex-om II, koji je potpisan 1. februara 2018. godine.

U prvoj fazi hotel, apartmani, vile, restorani

Rizort Ritz Carlton Montenegro biće hotel od 300 jedinica, mješovitog modela poslovanja – sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana. U I fazi projekta trebalo bi do ljeta 2023. godine da bude izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila te četiri restorana.

Do 31.05.2019. godine od potpisanog Anexa II ugovora, konzorcijum je uložio 3.688.736 eura, a do kraja godine u planu je bilo ulaganje dodatnih 6.602.000 eura. U plažni kompleks Dobreč sa luksuznim restoranom i pokaznom sobom prošlog ljeta uloženo je 1,5 milion eura.

Podsjetićemo da je glavna gradska arhitektica, Marina Sekulić, 27.05.2019. dala saglasnost na idejno rješenje.

Infrastruktura

U toku je izrada projekata za putnu i vodovodnu infrastrukturu do budućeg rizorta, za koje je tendere raspisala Opština Herceg Novi. Protokolom sa dinamičkim i finansijskim planom realizacije izgradnje infrastrukture koja obezbjeđuje neometanu i efikasnu realizaciju projekta za to su joj opredijeljena sredstva od 300.000 eura. Taj novac, kako se ističe, mora isključivo biti utrošen za povezivanje infrastrukture do lokacije u skladu sa Anexom II ugovora.

Kompanija Profil Ing doo iz Bara izabrana je na tender kao najpovoljnija za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta lokalne saobraćajnice do rizorta, dok podgorički HydroGis system radi projekat vodosnbdijevanja I izgradnje kanalizacione infrastrukture.

Na posljednjem sastanku Operativnog tima za projekat Luštica Bay, za dio puta koji prolazi kroz područje opštine Tivat (kompleks Luštica Bay) bilo je riječi o daljoj planskoj razradi saobraćajnice (kroz izmjene i dopune Prostornog plana posebne namjene za obalno područje), pri čemu će biti potrebno uzeti u obzir Ugovor o zakupu i izgradnji za projekat Luštica Bay, pošto se predstavnici investitora izričito protive izgradnji puta kroz njihov kompleks.

Konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited zakupio je 520.000 kvadrata zemljišta, za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije, uz minimalni iznos investicije od 210 miliona eura. Ugovor o zakupu sa Vladom je zaključen 11. septembra 2009. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code