“IZBOR” POZIVA GRAĐANE: “VAŽNO JE, UKLJUČITE SE”

“IZBOR” POZIVA GRAĐANE: “VAŽNO JE, UKLJUČITE SE”

161
0
Podijeli

izborlogoVlast i politika postali su privilegija političkih elita,dok građane rijetko ko i kad pita za mišljenje. Političari i gradski čelnici već dugi niz godina nemaju vizije i ideje koje bi bile u skladu sa željama i potrebama građana koji su ih izabrali, ukazuju iz Udruženja građana “Izbor”, smatrajući da je proteklih 20 godina duboka kriza demokratije i odvajanja politike od građana na državnom i lokalnom nivou. Iz ove NVO rješenja ne vide samo u onom što nude stranački prvaci i tijela, već i sami građani koji se svakodnevno susreću s problemima u svojim Mjesnim zajednicama i gradu.

– Građanima vrlo često ne treba mišljenje eksperata da bi identifikovali probleme u vlastitoj lokalnoj zajednici, bilo da je riječ o uništenom igralištu, o tome postoji li potreba za vrtićem ili treba li izgraditi biciklističku stazu. U sistemu koji sistematski onemogućava i obeshrabruje učestvovanje građana u odlučivanju, procedure participativnog odlučivanja (učešće građana u procesima formiranja politika na lokalnom nivou je zakonom garantovano pravo) predstavljaju način koji građanima dopušta da progovore o problemima koji ih muče. – ističu iz “Izbora”.
Protive se kršenju temeljnih sloboda i prava svakog čovjeka bez obzira na vjeru, nacionalnost, pol, rodnu opredijeljenost, rasu, politički ili socijalni status. Zato pozivaju građane da se predlozima, idejama, primjedbama, ukazivanjem, aktivno uključe u rad “Izbora”.
NVO “Izbor” planira održavanje Sabora članova Udruženja. Na Saboru će se raspravljati o budućim aktivnostima Udruženja, te će njegovi članovi izabrati Skupštinu Udruženja i formirati mjesne odbore koji će se baviti pitanjima značajnim za zajednicu u kojoj živimo.
– Ukoliko smatrate da neko od vaših prijatelja može, hoće i želi da se aktivno uključi u rad NVO “Izbor” pozovite ih da nam se pridruže radi ostvarivanja zajedničkog cilja HERCEG NOVOG – grada dostojnog čovjeka. – poručuju iz ove NVO.

Picerija i restoran

 

ŠTA JE URAĐENO ZA TRI IPO MJESECA?

izbor28-09Udruženje građana “Izbor” otkako je imalo osnivačku Skupštinu, 4. juna ove godine imalo je niz aktivnosti kojima je ukazano da život u Herceg Novom mora biti bolje, a da,prije svega vlast, pa onda i opozicija treba da se mijenjaju.
Iz “Izbora” podsjećaju da su uputili otvorena pisma gradonačelniku Dejanu Mandiću „Tornado Medrano”, kao i predsjedNiku novskog DPS-a,Zoranu Bošnjaku “Inkvizicija”.
Osnivači i ciljevi Udruženja,predstavljeni su 27.juna u prepunoj dvorane „Park”, gdje su sjedali zajedno pripadnici skoro svih političkih partija, svih konfesija.
Tokom turističke sezone organizovane su i sprovedene akcije čišćenja i uređenja grada, u saradnji sa građanima (čišćenje pijace, sadnja cvijeća i druge).
Uspostavljena je saradnja sa javnim preduzećima kojima je upućeno na desetine inicijativa građana,a ticale su se životnih problema.
Sprovedena je i veoma opsežna anketa među građanima Herceg Novog s brojnim pitanjima od životnog značaja, kao i o povjerenju u lokalnu upravu, efikasnosti rada Skupštine i Mjesnih zajednica u Herceg Novom. Objavljeni su rezultati ankete, po kojoj 76,47% građana nije zadovoljno životom u gradu niti ima povjerenje u rad lokalne uprave.
Prikupljeno je više od 1000 potpisa građana za skraćenje mandata odbornicima i podnijeta inicijativa Skupštini, koja je to po zakonu stavila na dnevni red. Međutim, vlast je, koristeći odborničku većinu, odmah, bez rasprave, odbacila ovu krajnje demokratsku inicijativu i ignorisala građane. Proslijeđena je i žalba Ustavnom sudu na obavještenje predsjednice SO Herceg Novi da se o inicijativi za skraćenje mandata nije ni raspravljalo.
U okviru aktivnosti koje se tiču monitoringa rada lokalne uprave i javnih preduzeća održana konferencija za novinare povodom utvrđenih nepravilnosti u radu “Parking servisa”. Poslato je obavještenje Osnovnom i Državnom javnom tužiocu o nezakonitom osnivanju radu preduzeća “Parking servis” Herceg Novi .
Iz “Izbora” su podnijeli oko 30 zahtjeva za slobodan pristup informacijama svim sekretarijatima Opštine Herceg Novi i prikupljena je obimna dokumentacija o njihovom radu,koji ima uticaj na kvalitet života građana.
Za svo ovo vrijeme građani su iznijeli niz predloga, projekata, koji su proslijeđeni Upravnim odborima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code