ROĐEN 12. FESTIVAL U HERCEG NOVOM – JAZZ FESTIVAL HERCEG NOVI

ROĐEN 12. FESTIVAL U HERCEG NOVOM – JAZZ FESTIVAL HERCEG NOVI

0
Podijeli

jazz festival hn pressGrad pod Orjenom ima 11 raznih festivala, od Praznika mimoze do strip festivala, a od ponedjeljka, zahvaljujujući grupi zaljubljenika u jazz i novskim muzičarima, dobiće prvi Jazz festival.
– To je davnašnja ideja, a inicijativu smo započeli u Muzičkoj školi sa jazz kursom, uz Ramba Amadeusa, koji je sastavio organizatorski tim. U rekordnom roku smo napravili nešto što je bio san do prije deset dana – kaže gitarista i pjevač, Novljanin sa 40-godišnjim iskustvom u inostranstvu, Dragomir Carlo Đorđević. Direktorka Mauzičke škole Nada Karadžić objašnajva da je u nastvani program uveden jazz kao izvorni predmet.
– Možemo se pohvaliti da već imamo dvije grupe jazzera, odnosno animiramo učenike da pored klasične muzike, slušaju i prelijepi jazz koji je vrlo spojiv sa klasikom. Ideja za festival tekla je sponatano, uz pomoć Ramba Amadeusa, Dragana Đorđevića, Jovice Rašovića, Zage Schiler… Oni su za kratko vrijeme uradili mnogo za ovaj fetsival – ističe Karadžićka.
Jovica Rašović je primjetio da ništa ne bi bilo bez medija, ali i nesebične pomoći Muzičke škole i opštine koja je festival finansijski pomogla.
– Želja nam je da Herceg Novi okuplja ljude koji vole ovu vrstu muzike i da festival u ime jazza traje – kaže Rašović.
Entuzijazam je ono što drži ovu grupu Novljana, jer su se i mnogi sponzori u rekordnom roku odazvali pozivu, primjećuje Zaga Schiler. Ona nije htjela da precizira koliki je budžet za program od dva dana sa nastupom 7 vrsnih muzičara iz Srbije (Ivan Aleksijevič Pančevac i Branko Marković) iz Crne Gore (Zoran Ćele Ćetković, Dragomir Carlo Đorđević, Miodrag Šule Jovović), iz Italije (Filippo Rodolfi) i iz SAD (Micheal Supnick).
– Ulaz za koncerte u Dvorani Park i u Muzičkoj školi je slobodan, ovo je prva godina, neka to ovoga puta ostane naša informacija, ali bez dileme muzičari i program koji će izvesti kvalitetom odskaču od cijene i njihovih honorara. Ovoga puta stvarno nije bilo pitanje para napraviti festival – priznaje Zaga Schiler.
Dragan Đorđević je iskoristio poznanstva sa muzičarima u inostranstvu, ali i u Srbiji i Crnoj Gori. Tako u Herceg Novi dovodi čovjeka od koga je učio muziku, iz Italije pijanistu Filippa Rodolfa, koji je i kompozitor i džezom se bavi od mladosti. Micheal Supnick njeguje tradicionalni džez, ali se snalazi i u ostalim vrstama. Izvešće program u tzv. main streem maniru.
„Herceg fest” je podržao 12. festival u Herceg Novom, jazz festival, jer je turistička i kulturna ponuda grada bogatija, kazala je v.d. direktoreka „Herceg festa”, Dijana Krivikapić, uz nadu da će jazz festival iduće godine prerasti u ozbiljniju priču.
Prvi Jazz fetsival u Herceg Novom počeće u ponedjeljak 26. avgusta, u 21 h u Dvorani Park, a završiti u utorak veče na Trgu kod Muzičke škole u starom gradu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code