ROĆEN I ŠPINDELEGER U KOTORU

ROĆEN I ŠPINDELEGER U KOTORU

88
0
Podijeli

autcg1Tokom dvodnevnog boravka u Crnoj Gori vicenkancelar i ministar vanjkih poslova Austrije Mihael Špindeleger razgovarao je u Kotoru  sa odlazećim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom. Austrija će kao do sada, nastaviti da podržava Crnu Goru, posebno na samom  početku dugih pristupnih pregovora, ponovio je Špindeleger ono što je kazao juče u Tivtu.

Roćen je istakao ulogu i značaj kontinuirane podrške Austrije Crnoj Gori i svim zemljama regiona i afirmaciji politike proširenja i zahvalio na doprinosu austrijske Vlade i lično Špindelegeru za uspjeh Crne Gore u otvaranju pristupnih pregovora.

Picerija i restoran

– Austrija je veliki prijatelj Crne Gore, od prvog dana – rekao je Roćen i naglasio posebno zadovoljstvo što je Špindeleger prvi ministar vanjskih poslova zemlje EU koji posjećuje Crnu Goru nakon nedavne odluke Evropskog savjeta i Međuvladine konferencije, koja je označila zvaničan početak pristupnih pregovora.

autcg2On je ocijenio da postoje velike mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, uz konstataciju da posebne napore treba uložiti u privlačenje investitora za ulaganje u sjever Crne Gore, po austrijskom modelu.

Špindeleger je najsrdačnije čestitao Crnoj Gori i ministru Roćenu na izuzetnom uspjehu, koji je ostvaren tokom šest godina – od sticanja nezavisnosti do otvaranja pristupnih pregovora. On je rekao da će Austrija i dalje podržavati Crnu Goru uz uvjerenje da je ona sastavni dio Evrope.

– Na putu do članstva ima još puno posla, ali će Austrija biti vaš pouzdan partner – kazao je Špindeleger i prenio spremnost za dalje jačanje ukupne bilateralne saradnje, kroz animiranje austrijskih turista i investitora.

Roćen i Špindeleger su se susreli u Kotoru, prepunom primjera zajedničke prošlosti. Austrijski ministar je obilazeći znamenitosti drevnog grada obećao pomoć oko restauracije i konzervacije zastave Merito Navali, kojom je austrijski car prije 150 godina darivao Kotoranina Iva Vizina – prvog Slovena koji je jedrenjakom oplovio svijet.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code