Početna Kultura Roman Senčin na 17. MSK Trg od knjige: Ne smije se ići...

Roman Senčin na 17. MSK Trg od knjige: Ne smije se ići na čitaočevom povocu, već ga voditi za sobom

1

Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige, koji se ove godine održava pod motom ČITAJ I TAČKA, otvorio je sinoć na hercegnovskom trgu Belavista, ruski pisac Roman Senčin. U prigodnoj besjedi Senčin je poručio da su knjige i dalje najbolji način upoznavanja i razmjene kulturnih sadržaja među različitim narodima.

Naglašavajući da mu je posebna čast da učestvuje i otvori 17. Međunarodni sajam Trg od knjige, jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Roman Senčin kazao je da se već više decenija vode razgovori o tome kako knjiga umire, kako će književnost da potisnu druge vrste umjetnosti, načini širenja informacija.

– Nekada se kao vjerovatnog pobjednika književnosti navodili film, zatim TV i radio, a sada – internet, kompjuterske igre i simulatore. Da, papirna knjiga, na našu žalost, postepeno gubi svoje pozicije – tiraži padaju, mnoge knjige se prodaju vrlo sporo. S druge strane, barem u Rusiji, raste interesovanje za elektronske knjige; na sajtove “debelih književnih časopisa” svakodnevno ulaze hiljade ljudi, mnogi snimaju elektoronske knjige na piratskim sajtovima- kazao je Senčin.

Međutim, papirna knjiga se vraća tamo gdje je bila u osvit štamparstva – sve je više knjiga koje su prava kaligrafska umjetnička djela, lijepa i skupa, a to se ne baca na smetlište, poručio je Senčin, uz tvrdnju da takozvani “masovni čitalac” pada u zaborav.

– Ozbiljne knjige čitaju hiljade, a ne milioni ljudi, kao što je to bilo prije dvije decenije. Možda to nije dobro, ali pisac, kao po pravilu, svoja djela ne piše za milione. Njemu je važno da nađe nekolicinu sagovornika, da čuje nekoliko pametnih odziva na svoju knjigu- dodao je on ukazujući i da postoje oni koji su izabrali književni rad za zarađivanje novca.

– Ne, ne smije se ići na čitaočevom povocu, čitaoca treba voditi za sobom. Teškim i opasnim putem, koji krčiš lično ti. Za tobom će da krene malo ljudi, ali zato su oni – pravi- uvjeren je Senčin koji smatra da je u književnosti neophodno poštenje.

Na sajmu će posjetioci pronaći i Senčinova djela poput romana Područje za potapanje, u izdanju beogradskog Arhipelaga i u prevodu Radmile Mečanin, za koji je dobio najvažnije rusko priznanje za književnost „Velika knjiga“, a koje će biti predstavljeno druge sajamske večeri.

Na otvaranju je posjetioce pozdravio i predsjednik opštine Stevan Katić, zadovoljan da se tokom druge decnije sajma unaprijeđuje njegov koncept.

-To potvrđuje bogat, kvalitetan program koji će oživjeti Belavistu, uključivanje mladih lokalnih muzičara, kao i organizacija okruglog stola na temu odnosa književnosti i marketinga. Epitet međunarodnog Trg od knjige opravdava učešćem pisaca iz Izraela, Češke i Rusije, uz neizostavne goste iz našeg regiona- naglasio je Katić.

Kako je rekao, važno je da u programu ostaje segmet posvećen najmlađima, koji na kreativan način želi da zainteresuje i probudi ljubav prema književnosti i čitanju. To predstavlja poseban izazov u modernom vremenu – istakao je Katić, zadovoljan i što je jedno veče posvećeno akademiku Vladeti Jerotiću, kao i što će se govoriti o djelu Petra II Petrovića Njegoša, koji je svoje prve školske dane i susrete sa knjigom imao upravo u Herceg Novom, gdje je prošle godine otvoren i muzej Njegoševa škola.

Do 28.jula sajamska publika upoznaće češkog pisca, pjesnika i prevodioca Mareka Tomana i njegov roman Pohvala oportunizmu, Amira Ora, izraelskog pjesnika, esejistu, urednika i prevodioca. U znak poštovanja prema izuzetnom čovjeku koji je „ulivao vjeru u moć kulture koju je svojom ličnošću oličavao“, biće priređen omaž – Akademiku Vladeti Jerotiću. Biće riječi i o djelu Petra II Petrovića Njegoša. Između ostalih, biće predstavljen roman Pomor i strah, Vuleta Žurića i knjiga poezije Mapa, Gojka Božovića.

Na Sajmu izlaže više od 60 izdavačkih kuća, samostalno, u okviru Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i na štandu Bokeljsko izdavaštvo. Na svečanom zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodijeljene plakete za Izdavački poduhvat godine, Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju i Najljepšu dječiju knjigu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code