Romi sa Šišteta biće u februaru u novim domovima

Romi sa Šišteta biće u februaru u novim domovima

2
Podijeli

U naselju Drenovik pri kraju je izgradnja neophodne infrastrukture za  6 kuća u koje bi trebalo da useli isto toliko romskih porodica sa Šišteta. Radovi se za sada odvijaju zadovoljavajućom dinamikom i ukoliko vremenski uslovi posluže, radovi bi mogli biti okončani tokom januara. U NVO Mladi Romi očekuju da preseljenje Roma u nove domove bude početkom februara naredne godine, kaže za Radio Jadran izvršni direktor ove NVO, Samir Jaha:

„Nemam precizne informacije, ali znam da se radi na potpornim zidovima, a u narednom periodu uslijediće priključenje struje. U toku je  ravnanje terena i izgradnja potpornih zidova. Riječ o radovima koji zahtijevaju lijepo vrijeme. Investiciju su obezbijedili Opština i njemačka organizacija HELP. Zaista se radujemo useljenju porodica, najvjerovatnije  početkom februara“, kazao je Jaha.

Picerija i restoran

Romske porodice na Šištetu koriste tu lokaciju već 25 godina, a ona je u vlasništvu Instituta Igalo. Projekat izgradnje 6 kuća za romske porodice sa Šišteta krenuo je još 2015. god. Memorandum o razumijevanju između HELP-a i Opštine Herceg Novi, kojim su definisani uslovi gradnje, potpisan je u hercegnosvskoj Opštini 18. avgusta te godine. Međutim, od tada, projekat je obustavljan nekoliko puta zbog izmjene, ali i nedostatka novca.

U oktobru ove godine kada je potpisan Aneks ugovora i obezbijeđen novac, stekli su se uslovi za nastavak projekta, odnosno Opština Herceg Novi obezbijedila je 12 hiljada, a njemačka organizacija HELP 14 hiljada eura. Tim novcem finansira se sanacija klizišta odnosno izgradnja potpornog zida kojim bi se ono spriječilo.

Vrijednost projekta je 240 hiljada eura, od čega je 180.000 finansirala njemačka Vlada, posredstvom organizacije HELP.

2 Komentari

  1. Radio Jadran da istraži šta se zaista dešava sa dodjelom stanova za raseljene iz regionalnog programa Svjetske banke, koja kasni već preko tri godine. Zašto postupak nije transparentan i zašto se riješava u Podgorici mimo adekvatne procjene na terenu u HN. Zašto je Centar za socijalni rad HN prihvatao dokumentaciju kandidata kao ispravnu, da bi se kasnije ispostavilo da je nepotpuna i da diskvalifikuje takvog kandidata. Dalje, u arhivi članka kako na ovom tako i na drugim cg. medijima u objavama iz 2015 i 2016. radilo se o tačno 62 stana, međutim u objavama iz 2017. godine riječ je o 32 stana. Šta se u međuvremenu desilo s pola predviđenih stanova, ako se zna da niko iz te kategorije kojoj su namjenjeni nije ih dobio?

    9
    1

Ostavite komentar

*

code