Početna Društvo Romska zastava na zgradi Opštine: Herceg Novi pouzdan partner u unaprijeđenju položaja...

Romska zastava na zgradi Opštine: Herceg Novi pouzdan partner u unaprijeđenju položaja romske zajednice

6

Povodom Međunarodnog dana Roma danas je na zgradi Opštine Herceg Novi, uz državnu i gradsku, istaknuta i romska zastava. Istaknuta zastava simbol je poštovanja romske tradicije i kulture, a ujedno i posvećenosti lokalne uprave u nastojanju da bude unaprijeđen položaj Roma u našem društvu.

Foto: Služba za informisanje OHN

Dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočava najveća etnička manjina u Evropi čestitao je svim Romkinjama i Romima predsjednik Stevan Katić, u svoje lično i ime Opštine Herceg Novi.

“Ovaj datum je povod da još jednom pošaljemo snažnu poruku da samo zajedničkim djelovanjem svih društvenih činilaca može doći do ozbiljnih promjena koje će romskoj zajednici donijeti potpunu jednakost i inkluziju.

Herceg Novi sa ponosom može da kaže da predstavlja dugogodišnjeg pouzdanog partnera romske zajednice u našem gradu, i to kroz podršku projektima i inicijativama za rješavanje problema stanovanja, obrazovanja, lične dokumentacije i unapređenja pristupa zapošljavanju.

Želim da danas uputim riječi zahvalnosti nevladinoj organizaciji “Mladi Romi” iz Herceg Novog, koja je ozbiljan, odgovoran i proaktivan činilac u našoj lokalnoj zajednici. Kao takvi, oni su snažna veza lokalne uprave sa pripadnicima romske populacije, osvjetljavaju probleme, nude moguća rješenja i značajno doprinose poboljšanju položaja Romkinja i Roma u gradu.

Interes svih nas je da svako romsko dijete bude obuhvaćeno predškolskim i osnovnim obrazovanjem, da sve veći broj njih nastavi školovanje upisom na visoke škole i fakultete, da svi pripadnici romske zajednice imaju zagarantovana temeljna prava i jednake šanse, kao i da bude ojačano njihovo učešće u javnom životu. Takođe, važno je da se zajedno borimo protiv brojnih stereotipa i predrasuda prema romskoj zajednici. Ostvarenje ovih ciljeva je naša želja svim Romkinjama i Romima na današnji dan,” poručuje Katić.

Kako saopštavaju iz press službe Opštine, romska zastava istaknuta je na zgradi Opštine Herceg Novi na poziv i u saradnji sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope. Imajući u vidu da se, pored Međunarodnog dana Roma, ovog 8. aprila obilježava i 50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma održanog od 7. do 12. aprila 1971. godine, u Oringtonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, romska zastava biće istaknuta do 12. aprila.

6 Komentari

  1. Neka ta zastava ostane na zgradi opštine. Donijeti uredbu na lokalnom nivou i predložiti da se ureba uskladi sa Zakonom o grbu i zastavi na državnom nivou… Romi su naša braća i ravnopravni građani Crne Gore.

  2. Izuzetno mi je drago što kao Rom Novljanin mogu da vidim da je na zgradi Opšjine istaknuta i romska zastava.
    Kao nekom ko je jako puno sarađivao sa Opštinom, ali i ko će uskoro ponovo početi da saradjuje, me ovaj čin ubjedio da u Opštini imamo saradnike ozbiljnih namjera kada je u pitanju unapređenje života Roma i romkinja u Herceg Novom.
    Bravo za Opštinu i hvala vam.

    4
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code