Početna Društvo RONILAČKI CENTAR IZ BIJELE U (NE)MILOSTI MUP-A, ILI…

RONILAČKI CENTAR IZ BIJELE U (NE)MILOSTI MUP-A, ILI…

0

Raskid ugovora Ministarstva unutrašnjih poslova sa JU Regionalni centar za podvodno deminiranje u Bijeloj, čime Centar ostaje bez dodatnih 40 hiljada eura iz državnog budžeta, nije stvar medijskog pritiska, već principa.

To je jasno saopštio u Herceg Novom protekle nedjelje ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, komentarišući jednostrani raskid ovog ugovora. Hoće li se zaista sada Centar oglušiti o poziv za spasavanje utopljenika i materijalnih i kulturnih dobara, kako je to nagovjsetio i Upravni odbor ustanove?
– Paradoksalno je da neki državni organ svojoj javnoj ustanovi plaća da obavlja javnu djelatnost, a da je istovremeno ta javna ustanova na budžetu Crne Gore i njenih građana – pravdao je Konjević raskid ugovora za uplatu dodatnih sredstava.
Ipak, priznao je da se “vrlo intezivno, zbog određenih medijskih reakcija” proteklih nekoliko dana bavio svom papirologijom vezanom za Centar u Bijeloj. Najavio je sastanak sa predsjednikom Upravnog odbora, Draganom Jankovićem, jer tvrdi:
– Tamo je mnogo više realnih problema nego što smo imali priliku da kroz različite medijske nastupe saznamo. Država plaća kroz budžet posao od javnog interesa, a ne posebnim ugovorima. Zamislite da MUP sklapa posebne ugovore sa lokalnom samoupravom u Herceg Novom ako će da vodi računa o bezbjednosti građana tokom ljetnje turističke sezone, jer je 35 hiljada ljudi više u Herceg Novom i za to traži dodatnih 100 hiljada eura.
Lani je Centar u Bijeloj angažovan svega sedam puta, a po ugovoru je bila obaveza da MUP plati za to 40 hiljada eura. Treba razrješiti čitavu poziciju ustanove, koja je dosta nedefinisana, smatra Konjević.
– Ukoliko se RC u Bijeloj ogluši o pozive državnog organa da obavlja posao u javnom interesu, a da se istovremeno finansira iz budžeta, onda je to druga priča. Jedan od razloga raskida ugovora je i taj što specijalna teroristička jedinica ima svoju ronilačku postavu. Treba je ojačati opremom vrijednom 30 hiljada eura. Valjda je važnije usmjeriti tih 40 hiljada eura njoj, nego da za 7 aktivnosti tokom 2013. taj novac MUP daje svojoj javnoj ustanovi – bio je izričit Konjević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code