Ronioci izvukli beživotno tijelo jedriličara

Ronioci izvukli beživotno tijelo jedriličara

18
Podijeli

Ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele uz pomoć pripadnika tivatske Službe zaštite i spašavanja intervenisali su danas kada se jedrilica nošena jakim vjetrom nasukala u blizini Dobreča, pri čemu je jedno lice izgubilo život – kazao je Radiju Jadran direktor tog centra, Vesko Mijajlović.

– Uz pomoć vatrogasaca uspjeli smo da izvučemo tijelo nastradalog jedriličara i ubacimo u čamac, a nakon toga i da pomognemo medicinskom osoblju koje je već bilo na mjestu nesreće, kako bi intervenciju priveli kraju na najbolji način – navodi Mijajlović.

Picerija i restoran

On je informisao da je na plovilu bilo četvoro članova posade. Troje preživjelih spasili su pripadnici tivatske Službe zaštite i spašavanja koji su prvi stigli na mjesto nesreće. Zbog jakog vjetra i velikih talasa, spašavanje preživjelih bilo je otežano.

Mijajlović je kazao da je plovilo u jako lošem stanju. Nasukano je na oštre stijene i izloženo udarima talasa, pa vjeruje da neće još dugo izdržati dok ne potone. A potencijalno izvlačenje praktično je neizvodljivo zbog vremenskih uslova.

Jedriličarska regata “Bokeška ostrva” u kojoj je plovilo učestvovalo je prekinuta zbog nesrećnog slučaja, potvrdio je predsjednik JK „Jugole Grakalić“, Predrag Vukčević. On je kazao da još uvjek nije poznat uzrok nesreće, kao ni uzrok smrti nesrećnog mladića.

– Čekamo da saznamo šta se tačno dogodilo. Brod je nasukan daleko od predviđene rute. Moguće da je njemu čak i pozlilo na brodu, ne znamo tačnu informaciju. Njegovo tijelo je odnešeno na odbukciju, pa će doktori utvrditi šta se tačno dogodilo – kazao je Vukčević.

 

18 Komentari

 1. Jao, vazno da svi odma uzmu da komentarisu i daju najpametnije zakljucke… A je li moglo bit da su imali neku havariju na jedrilici, da im je pukao podigač za jedra, da ga je udarila lantina…. Ili odma svi sve znamo da ispametujemo i iskonsteruisemo dogadjaj iz fotelje?

  16
  4
 2. Prvi je stigao Nešo Baničević sa hitnom iz Novoga i policija. Služba zaštite i spašavanja iz Tvita je došla sat i po kasnije a ronioci sat poslije njih. Prije njih je došla i kapetanija iz Kotora. Novljani su se čak i uspjeli iskrcat na seke da pruže pomoć ali nisu poslije mogli sići sa njih.

  16
  3
   • Mitre nije ovo Američki ratni film iz drugog svjetskog rata. Ovo je bila tragedija na ulazu u Bokokotorski zaliv i službe spasavanja uvjek mogu brže da reaguju, tako da taj “fancy” riječnik nikog ne zanima, a pomoć je stigla sa svih strana onoliko brzo koliko je to bilo moguće juče.

    13
    5
    • MAYDAY je možda “fancy ” rječnik za nekoga ko more kosristi samo za kupanje.Za pomorce i nautičare to je radio signal pogibelji,kada se traži pomoć.

     9
     5
 3. Saučešće porodici poginulog. Tužan kraj života tog iskusnog jedrličara. Bi će veoma interesantno čuti izvještaj policije o icon dogadjaju, jer je mnogo nelogičnosti u čitavom dogadjaju. Onaj koji je makar jedanputa prošao mjesto nasukavanja po vjetru koji je danas duvao, sigurno zna da taj vjetar odbija plovilo od te obale, a plovilo tek kada pridje na pet metara od hridi može da dohvati dno koje je na tom mjestu oko osam metara dubine, ali sa obzirom da su bili valovi postoji vjerovatnoća da je Jedrlicu mogla ostvariti kontakt sa morskim dnom. Nejasno ostaje zbog čega se jedrlica uopšte našla na tom mjestu koje je najmanje udaljeno tri kabla od najisturenije moguće rute po kojoj se vozila današnja regata?

  28
  1
  • Upravu si za to da su se mogli nasukat tek na 5m od obale ali kada duva jugo kao juce vjetar tacno nosi na te stijene i ne samo te nego cijelu duzinu od obale..

   4
   7
   • Da valovi udaraju od te stjene i to mareta koja zavija iza Arze i postaje mrtvi val, a vjetar duva od dizalice iz Mirišta i nadjačava “kurenat” vala, najmanje pet puta. U slučaju havarije na toj jedrlici, a na unutrašnjem kursu od Mamule ka ponti Dobreča (ispod radara) završila bi od ulaza u zaliv pa do Tankoga. Zbog nečega je skiper dovezao jedrlicu do tih stjena i pogriješio. Moguće i da mu je prethodno pozlilo i da je izgubio osjećaj za orjentaciju. U svakom slučaju tragedija koja se svakom iskusnom skiperu može dogoditi pod odredjenim okolnostima.

    11
    1
 4. Vrlo je čudno zašto i kako se tragedija dogodila.
  Nevrijeme kakvo je danas nije jako i neobično za ovaj dio godine.
  Mnogi ribari amateri su sa malim brodovima i Tomosima
  isplovili jutros bez problema.
  Nastradali je bio iskusan jedrličar,sigurno je stoput plovio po jačem nevremenu.
  Ali i posada mora biti obučena i iskusna,nikako povesti nekog turistu ili komšiju.Organizator ne bi smio dozvoliti fa na brodu bude neko ko mema sertifikat!!!
  Tragedija da se lijep događaj ovako okonča.

  25
  10
  • Sto zboris jadan ne bio,danas sa gliserom sam stigo do zadnjeg potkopa i vratio se u zaliv jer su talasi bili preko 3 4 metra a vjetar nikad jaci…. Tromb jedri sa istom posadom vise od 5 6 godina tako da ne pricaj o neiskustvu..

   27
   5
   • Ali kako su tako iskusni dozvolili da priđu blizu stjenama,inače valovi od 3-4 metra su subjektivni osjećaj vozača glisera!
    Bilo je vjetra i valova,ali sasvim uobičajenih.
    Najžalije mi je ljudski život,zato sam ogorčen i ubjeđen da se ta situacija trebala izbjeći.

    18
   • Nadamo se da će istraga utvrditi kako je došlo do ove tragedije,a i izjave preživjelih članova posade.
    Simptomatično je da se ne vide jedra a na stjenama pomoć čeka i jedna ženska osoba,koja je vjerovatno bila na brodu.Ipak na takav vjetar je trebala brojnija posada i možda oprema.
    Jedno je turizam i rekreacija,a drugo borba sa nevremenom!
    Ovo su samo nagađanja,a žao mi je čovjeka mnogo.

    14
    5
    • ženska posada odjedri Rolex, sto ne bi bila i na lokalnoj regati… kakva su to glupa zapažanja. Jesi li ti Republika Boka ikad jedrio pa tako pametujes o iskusnoj posadi? Brate odakle vam pravo da pametujete toliko bez izvjestaja sta se zapravo stvarno desilo?

     5
     8
     • @Jao
      Ljudi iznose svoje zapažanja i svaki iskusni istražitelj sasluša sve komentare. Ne trebaš da se ljutiš na komentare drugih ljudi, jer da budem iskren u moj ih 55 godina starts ti, ja već 35 godina jedrim, ronim ribam upravo na tom djelu po svim vremenskim uslovima i meni kao profesionalcu je totalno nejasno kako je iskusni skiper stigao baš do seke na koju se nasukao, kao i na mjesto nasukavanja. Veoma sam zainteresovan za izvještaj istražnih organa o ovom dogadjaju, a vrlo je moguće da ću i zaroniti ovih dana da i sam izvučem zaključak o načinu samog nasukavanja, pošto ću vjerovatno naći tragove na podvodnim stjenama.

      12
      1
     • @jao
      Naravno da sam jedrio,tu sam rođen,doduše ne kao profesionalac,nego kao gost,član posade.
      I poštujem ženski rod,ali pošto ta jedrilica može primiti samo četvoro,a nema motor,trebali bi svi biti obučeni i fizički spremni.
      Nemam namjeru nikog da ponižavam,već samo da apelujem da nam se to ne dešava.
      Ja sam jednom sa jakim motorom i punom barkom djece,zbog nevremena noćio u Mirištu,bez sidra i od tada nikada ne idem bez dvoje odraslih ni po bunaci.
      Svima ovdje nam je žao ljudski život,šta god da je bilo.

   • @Goran
    A ti si iskusan i znaš vjetrove.
    Danas dan kasnije,bio je orkanski levanat,
    a valovi su bili oko 1m.
    Đe viđe juče 4m.
    Ali važno je da imaš gliser,pa po gasu…

Ostavite komentar

*

code