RONIOCI TRAŽE POMOĆ U ZAŠTITI ŽIVOTA I PODMORSKIH DOBARA

RONIOCI TRAŽE POMOĆ U ZAŠTITI ŽIVOTA I PODMORSKIH DOBARA

165
0
Podijeli

ronioci obuka podmorje2Zaštita ljudskih života i podmorskih dobara ukidanjem Uredbe o podvodnim aktivnostima u vodama Crne Gore ugroženi su, čulo se na izbornoj Skupštini Ronilačkog saveza Crne Gore. Odmah nakon ukidanja Uredbe smrtno je stradao jedan ronilac u podmorju barske opštine, što predstavlja signal za uzbunu. Od donošenja Uredbe 2006. godine do njenog trajanja januara 2013. godine nije smrtno stradao ni jedan ronilac.
– Međutim prije nego što je ona donijeta, od 2002. do 2006. godine smrtno je stradalo 9 ronilaca u vodama Crne Gore. Danas smo jedina država koja nema propis koji reguliše oblast ronjenja, a crnogorsko ronilaštvo, uključeno u najrazvijenije svjetske ronilačke organizacije, svojim aktivnostima ostvarilo je značajne rezultate i ugled u tim organizacijama – ukazuje novoizabrani predsjednik Upravnog odbora RSCG, Vladimir Milošević. vladimir miloševićVlada Crne Gore je još u martu donijela zaključak da se vraćanje Uredbe o ronjenu hitno riješi, ali do danas nije ništa urađeno. – Naše podmorje je nezaštićeno, ronioci ginu, nelegalne domaće i inostrane grupe i pojedinci rone bilo gdje, čak i u lukama i marinama, bez najave i znanja nadležnih organa, bave se nelegalnom obukom ronilaca, nelegalno izlovljavaju ribu, devlastiraju podmorske arheološke lokalitete odnoseći eksponate neprocjenjive vrijednosti. Da li to Crna Gora ponovo postaje eldorado za nelegalni biznis i bogaćenje, devastirajući kulturno nasleđe u podmorju staro hiljadama godina – pita se Milošević.
Zato će se, prije svega radi zaštite ljudskih života, stečene afirmacije crnogorskog ronilaštva i zaštite podvodnih dobara, Skupština Ronilačkog saveza obratiti nadležnim državnim organima da hitno popune pravnu prazninu koja je nastala ukidanjem jedinog propisa koji je uređivao oblast podvodnih aktivnosti u Crnoj Gori.
Inače, pored predsjednika Ronilačkog saveza instruktora ronjenja Vladimira Miloševića, advokata iz Bara, na Skupštini je za potpredsjednika saveza izabran mr Danilo Mijajlović, profesionalni instruktor ronjenja iz Podgorice. Za predsjednika Skupštine izabran je Veselin Rebić, dipl. pravnik iz Nikšića, za predjednika Nadzornog odbora instruktor ronjenja Igor Koprivica iz Tivta. Članovi Upravnog odbora su instruktor ronjenja Dragiša Koprivica iz Tivta, instruktor ronjenja Dalibor Todorović iz Nikšića i Milorad Kraljević iz Herceg Novog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code