Početna Magazin RONJENJE U PARKU

RONJENJE U PARKU

0

Grüner See se nalazi u Austriji i rezultat je otapanja snijega na planinskim obroncima, a bistra ledena voda koja preplavi dolinu u maju i junu dostiže dubinu od 12 metara.

Stazice i klupice na kojima veći dio godine uživaju razdragani izletnici u kasno proljeće su pod vodom, a kako tačno izgleda obilazak parka pogledaj na fotografijama koje je snimio Švajcarac Marc Henauer.

Stabla, pješčane stazice, klupe i mostići kojima izletnici šetaju tokom godine ljeti su prekriveni vodom.

Kad bi voda bila malo toplija sjedati na klupici s glavom iznad površine bio bi pravi užitak. No temepratura voda koja nastaje otapanjem snijega daleko je od ugodne.

– Roneći iznad travnatoga dna na mjestima prekrivenog cvijećem prateći pješčanu stazu i obilazeći drveće i stijene osjećao sam se kao u bajci – riječima je pokušao dočarati Henauer.

Henauer je sa svojom suprugom na jezeru boravio sedam dana, a kako bi kamerom zabilježli svaki čaroban detalj imali su po tri zarona dnevno i svaki je od njih trajao po sat vremena.

Roniti se u jezeru može samo mjesec i to pred početak ljeta. Jedino je tada dovoljno duboko.

Na pitanje što ga je najviše oduševilo, Henauer spremno odgovara: vidljivost. “Voda je nevjerojatno bistra, ovakva je vidljivost uobičajena uglavnom u tropskim morima”.

www.redbull.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code