Rukovodstvo Opštine radi na rješavanju pitanja mulja iz PPOV: Prezentovana MID-MIX tehnologija

Rukovodstvo Opštine radi na rješavanju pitanja mulja iz PPOV: Prezentovana MID-MIX tehnologija

7
Podijeli

Pored intenzivnih aktivnosti na završetku projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), rukovodstvo Opštine aktivno radi na rješavanju važnog pitanja tretmana otpadnog mulja koji nastaje u procesu prečišćavanja otpadnih voda.

Jedno od rješenja predočeno je na prezentaciji koju je preduzeće „Yunirisk“ održalo za predstavnike Opštine, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem i potpredsjednicom Danijelom Đurović, predstavnike preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i „Komunalno stambenog“.

Picerija i restoran

Na samom početku, predsjednik Katić istakao je da je namjera Opštine Herceg Novi da se odluči za ekološki i ekonomski najprihvatljivije rješenje.

Potpredsjednica i menadžer na projektu izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Danijela Đurović kazala je da je pitanje tretmana finalnog mulja otvoreno, sa njim se suočava više crnogorskih opština i važno je doći do kvalitetnog, održivog rješenja. Dodala je da, imajući u vidu broj stanovnika u našoj opštini i procjene količina mulja koji će PPOV produkovati, treba razmišljati o saradnji sa susjednim opštinama i zajedničkom ulaganju u rješenje koje se pokaže kao najbolje.

Kako se na prezentaciji moglo čuti, MID-MIX tehnološki postupak omogućava da se mulj iz PPOV trajno transformiše u materijal sa novom upotrebnom vrijednošću –  koji može da se koristi kao sirovina ili da se bezbjedno, u skladu sa EU propisima, odlaže na sanitarnoj deponiji, tako da se  u potpunosti eliminiše bilo kakvo dalje ugrožavanje prirode i životne sredine. Način fukncionisanja objašnjen je na primjeru MID-MIX postrojenja u Koprivnici, u Hrvatskoj koje je koristi istu tehnologiju prerade otpadnih voda kao PPOV u Herceg Novom.

7 Komentari

  • Simonida Kordić je jedan od najvećih zemljoposjednika u Hercegnovskoj opštini.Treba da je svakom čast da ima takvu ličnost u upravi grada.

   1
   6
   • Zemljoposjednica ne samo u crnoj gori nego i u srbiji i cast nam je da joj dajemo platu od hiljadu eura da joj slucajno ne prihvali,cast nam je

    3
    2

Ostavite komentar

*

code