»ZELENO SVJETLO« SKUPŠTINE ZA SPOMEN OBILJEŽJE SV. LEOPOLDU MANDIĆU

»ZELENO SVJETLO« SKUPŠTINE ZA SPOMEN OBILJEŽJE SV. LEOPOLDU MANDIĆU

118
0
Podijeli

so hn 2009Program podizanja spomen obilježja u opštini Herceg Novi, koji je odobrilo i Ministarstvo kulture, podrazumjeva postavljanje spomenika osnivaču grada kralju Tvrtku, popu Savu Nakićenoviću i svecu rođenom u Herceg Novom Sv. Leopoldu Mandiću. Ovaj program izglasali su odbornici većine partija koja je godinama na vlasti i odbijala je do sada inicijative da se na rodnu kuću Sv. Leopolda na Škveru postavi spomen ploča.
Za ovaj program ruku su danas digli odbornici aktuelne vladajuće kolacije u Herceg Novom, bez odbornika opozicije, DPS-a i SDP-a koji su prethodno demostrativno napustili zasjedanje ne želeći da daju svojim prisustvom legitimitet, kako su rekli, nezakonitim odlukama Skupštine oko Parking servisa. U diskusiji oko postavljanja novih spomen obilježja u Herceg Novom, koristići pravo «slobodne stolice«,Olivera Doklestić iz NVO zamjerila je što su obrazloženja nedostojna ljudi koji su obilježili istoriju ovog grada, pogotovo za Sv. Leopolda. Ona su prepisina sa Wikipedije i zapostavljena je duhovna uloga ovog sveca, kazala je Doklestićka. Takođe, treba i urediti lokaciju kod topa na novskom Škveru da bi se postavio spomenik osnivaču grada, kralju Tvrtku, 6 m visine. Odbornik Boris Vujović (NOVA) kazao je da sv. Leopold Mandić nije jedini svetac iz Herceg Novog, već da je to i Kiril Cvetković koga je kanonizovala SPC.
Svih 19 odbornika vlasti potom su usvojili izvještaj o stanju uređenja prostora u prošloj godini i plan za septembar 2013 – septembar 2014. godine. Sekretar resornog Sekteraijata Milovan Baždar obrazložio je da je 13 sektora u prostornom zahvatu, da se intenzivno radi i na Prostornom planu obalnog područja za 6 opština, niz DUP-ova, ali je i priznao da se kasni sa Prostornim planom opštine. Njegov Sekretarijat je kaže veoma upolsen, što dokazuje da je za sedam prvih mjeseci ove godine izdao preko 2500 raznih dokumenata, od toga 303 urrbanističko-tehnička uslova. Prihvaćen je predlog odbornika Ilije Veselinovića (Srpska kolacija) da se izmjeni DUP zapasnog podgrađa Starog grada »da bi građani i institucije mogli da mijenjaju svoje objekte«, kao i da se izmejni DUP Tople da bi se prostor sadašnjih teniskih terena, koje navodno namjerva da proda Vektra Boka, vratio SPC za podizanje hrama.
Olivera Doklestić je ponovo tražila da Skupština raspravlja o nelegalnoj gradnji i zaštiti Savinske Dubrave i stanju klizišta u Mojdežu, kao i drugim nasrtajima na prostor i graditeljske vrijednosti.
Prije nego što su jednoglasno usvojili izvještaj i Akcioni plan Komsije za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi odbornik Miloš Konjević (Novska lista) je opet »zatalasao« vladajuću koaliciju postavljajući pitanje Milošu Bigoviću (PZP) i Iliji Veselinoviću (Srpska koalcija) zašto nisu časno napustili zasjedanje sa njim i opozijom nego su glasali da se poništi zaključak Skupštine iz juna o benefitima za građane u Parking servisu od 1. oktobra, što je bio predlog Novske liste. Veselinovića je optužio da je to uradio iz ličnih interesa, jer ima sukob sa direktorom Parking servisa. Konjević je prihvatio objašnjenje Bigovića da je pri glasanju oko transformacije JP Parking servis bio uzdržan i da to znači da se nije saglasio sa koalicionim partnerima.
Skupština je završena sa 18 prisutnih odbornika postavljanjem odborničkih pitanja, ali i još jednim istupom Obrada Gojskovića (SNP) koji je kazao da žali što je opozicija napustila zasjedanje i pokazala nedostatak demokratskog kapaciteta, uz nadu da će se vartiti opet u skupštinske klupe.
U »krnjem« sastavu Skupštinu je predsjendica zaključila viješću da je obornik Bogdan Kočetanović (SNP) dobio sina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code